#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšší cena buprenorfinu ve vězení dokládá jeho vyšší zneužitelnost oproti kombinaci buprenorfin/naloxon

19. 1. 2015

Zdá se, že kombinovaný přípravek pro substituční léčbu závislosti na opioidech obsahující buprenorfin/naloxon má menší potenciál zneužívání než přípravek obsahující pouze buprenorfin. Ukazuje to nižší cena kombinovaného přípravku v britských věznicích.

Vzhledem k důkazům o zneužívání buprenorfinu ve věznicích a přibývajícím zprávám z mimovězeňského prostředí, že kombinace buprenorfin/naloxon je méně zneužívána než samotný buprenorfin, provedli britští autoři průřezovou studii, ve které se pokusili zhodnotit rozdíly v ceně mezi těmito dvěma přípravky ve věznicích.

Zařadili 85 vězňů z jednoho vězeňského zařízení. Vězni odhadli cenu buprenorfinu jako významně vyšší než cenu kombinace buprenorfin/naloxon (p < 0,001), a to ve věznici i mimo vězení. Výsledky byly stejné, když byli zařazeni pouze vězni s dlouhodobým užíváním substituční léčby závislosti na opioidech v rámci současného výkonu trestu i vězni se zkušenostmi se substituční léčbou před uvězněním.

Důkazy o vyšší ceně buprenorfinu oproti kombinaci buprenorfin/naloxon z vězeňského prostředí potvrzují údaje získané mimo věznice. Jsou dokladem větší míry zneužívání samotného buprenorfinu, což je třeba zvážit při předepisování substituční léčby závislosti na opioidech.

(zza)

Zdroj: Wright N. M., Mohamed Z., Hughes G. J. Comparative prices of diverted buprenorphine/naloxone and buprenorphine in a UK prison setting: A cross-sectional survey of drug using prisoners. Drug Alcohol Depend. 2014 Nov 1; 144: 254–8; doi: 10.1016/j.drugalcdep.2014.09.775. Epub 2014 Sep 30.

 



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#