#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Substituční léčbu buprenorfinem–naloxonem lze zahájit bez ohledu na typ předchozího preskripčního opioidu

8. 1. 2016

Indukce substituční léčby závislosti na preskripčních opioidech kombinací buprenorfin–naloxon je provázena jen malými obtížemi. Závažnost příznaků z vysazení nesouvisí s dříve užívaným opioidem.

Tyto výsledky přinesla multicentrická randomizovaná klinická studie s dvoufázovou adaptační léčbou. Hodnotila zkušenosti účastníků s indukcí substituční léčby buprenorfinem–naloxonem a faktory spojené s vyšším výskytem abstinenčních příznaků. Autoři vycházeli z hypotézy, že u osob se závislostí na dlouhodobě působících opioidech bude indukce substituční léčby obtížnější.

Zařazeno bylo 69 pacientů, kteří sami uváděli předchozí užívání preskripčního metadonu, ER-oxykodonu, IR-oxykodonu nebo hydrokodonu. Abstinenční příznaky byly hodnoceny po první dávce buprenorfinu–naloxonu pomocí škály Clinical Opiate Withdraval Scale (COWS). Vyšší skóre odpovídá větší závažnosti příznaků z vysazení.

Na rozdíl od hypotézy autorů se závažnost abstinenčních příznaků při indukci substituční léčby nelišila v závislosti na dříve užívaném preskripčním opioidu. Pacienti, u nichž došlo po indukci ke zvýšení skóre COWS, měli před indukcí nižší skóre COWS než pacienti bez zvýšení tohoto skóre (10,09 vs. 12,77, p < 0,001). Prediktorem obtížné indukce substituční léčby nebyly žádné demografické charakteristiky, výskyt deprese ani bolesti v anamnéze.

Autoři této analýzy upozorňují, že závažnost abstinenčních příznaků hodnocená pomocí COWS je významným parametrem, a připomínají, že substituční léčbu buprenorfinem–naloxonem je třeba zahájit až tehdy, když se objeví alespoň středně závažné příznaky z vysazení opioidů.

(zza)

Zdroj: Nielsen S., Hillhouse M., Weiss R. D., et al. The relationship between primary prescription opioid and buprenorphine-naloxone induction outcomes in aprescription opioid dependent sample. Am J Addict. 2014 Jul-Aug; 23 (4): 343–348.



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#