#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Substituční léčba závislosti na opioidech je přínosem i z hlediska záchytu hepatitidy C

9. 2. 2015

Užívání substituční léčby při závislosti na opioidech zvyšuje záchyt hepatitidy C u osob zneužívajících injekční drogy. Ukázala to právě publikovaná studie australských autorů.

Záchyt hepatitidy C je u osob závislých na injekčních drogách stále nedostatečný. Zlepšení této situace je vzhledem ke stoupající morbiditě a mortalitě související s tímto onemocněním u drogově závislých velmi žádoucí.

Cílem autorů této studie bylo zhodnotit vliv užívání substituční léčby závislosti na opioidech na záchyt hepatitidy C. Propojili údaje, které se běžně zaznamenávají při zahájení substituční léčby, a údaje o nově ohlášených případech hepatitidy C. Poté porovnali podíl nahlášených případů hepatitidy C u osob závislých na injekčních drogách během substituční léčby a v období bez této léčby.

Po úpravě na pohlaví, věk a kalendářní období ukázaly výsledky významně vyšší podíl případů nově nahlášené hepatitidy C při substituční léčbě než v období bez léčby s poměrem 1,91 (95% interval spolehlivosti 1,86–1,97). Tento jev se opakoval během několika období substituční léčby.

Jak autoři uzavřeli, screening hepatitidy C během substituční léčby závislosti na opioidech zvyšuje záchyt této infekce u osob závislých na injekčních drogách.

(zza)

Zdroj: Larney S., Grebely J., Falser M., et al. Opioid substitution therapy is associated with increased detection of hepatitis C virus infection: A 15-year observational cohort study. dDrug Alcohol Depend. 2015 Jan 5. pii: S0376-8716(14)02007-9. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2014.12.027. [Epub ahead of print]

 

 



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#