#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Substituční léčba buprenorfinem v komunitním centru

20. 2. 2014

Americká retrospektivní studie ukázala, že buprenorfin v léčbě závislosti na opioidech lze úspěšně používat i v rámci péče v komunitním centru, a to s vysokým podílem dosažené abstinence a dodržování substituční léčby. Zhruba polovina klientů úspěšně přešla na ambulantní léčbu buprenorfinem.

Američtí autoři provedli tuto deskriptivní analýzu na základě přezkoumání záznamů prvních 78 klientů, kteří v období červenec 2010 až srpen 2011 podstoupili substituční léčbu buprenorfinem v komunitním centru. Užívání buprenorfinu a opioidů bylo zjišťováno podle toxikologického rozboru moči odebírané jednou týdně u klientů, kteří pokračovali v léčbě.

Výsledky ukázaly, že průměrně byl počet týdnů, kdy klienti neužili žádné opioidy, 83 % a počet týdnů, kdy dodržovali léčbu buprenorfinem, 95 %. Pokud byly chybějící nebo neznámé údaje z rozboru moči započítány jako případy s pozitivitou na heroin a negativitou na buprenorfin, činil průměrný počet týdnů bez opioidů 60 % a s dodržováním léčby buprenorfinem 74 %. Na ambulantní substituční léčbu v rámci primární péče úspěšně přestoupilo 49 % klientů.

Substituční léčba buprenorfinem se jeví jako vhodná pro odvykání závislosti na opioidech také v komunitních centrech.

(zza)

Zdroj: Daniels A. M., Salisbury-Afshar E., Hoffberg A. A Novel Community-Based Buprenorphine Program: Client Description and Initial Outcomes. J Addict Med. 2014 Jan 3. [Epub ahead of print]



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#