#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba chronické bolesti opioidními analgetiky může u některých pacientů vést až ke zneužívání ilegálních drog

6. 3. 2015

Podávání opioidních analgetik v léčbě chronické nenádorové bolesti vyvolává závislost jen u malého procenta pacientů. U většího procenta pacientů ale bylo zjištěno aberantní chování související s drogami (ADRB) a užívání nedovolených drog. Výskyt těchto nežádoucích jevů je výrazně nižší při selekci pacientů s negativní anamnézou zneužívání alkoholu/nedovolených drog a závislostí.

Tyto výsledky přinesl strukturovaný průzkum literatury zahrnující všechny dostupné studie věnované problematice vzniku závislosti nebo ADRB při chronické léčbě nenádorové bolesti opioidními analgetiky publikovaný v roce 2008. Zahrnoval 67 studií dosahující předem stanovenou kvalitu designu (> 65 % na základě 12 kritérií kvality).

Ve 24 studiích s 2 507 pacienty dosáhla závislost/zneužívání 3,27 %, ovšem při selekci pacientů bez předchozí závislosti činil tento podíl jen 0,19 %. V 17 studiích s 2 466 pacienty byl výskyt ADRB 11,5 %, přičemž při selekci pacientů bez předchozí závislosti to bylo pouze 0,59 %. V 5 studiích s 15 442 pacienty, které sledovaly přítomnost alkoholu a zakázaných drog v moči, byla u 20,4 % pacientů zjištěna buď absence opioidů v moči, nebo přítomnost nepředepsaného opioidu v moči. Zakázané drogy byly v 5 studiích s 1 965 pacienty zjištěny u 14,5 % pacientů.

Autoři došli k závěru, že i když je vznik závislosti při chronické léčbě nenádorové bolesti opioidními analgetiky malý, může tato léčba vést ke zneužívání ilegálních látek, a to zejména u osob s předchozím abúzem alkoholu nebo drog.

(zza)

Zdroj: Fishbain D. A., Cole B., Lewis J., et al. What percentage of chronic nonmalignant pain patients exposed to chronic opioid analgesic therapy develop abuse/addiction and/or aberrant drug-related behaviors? A structured evidence-based review. Pain Med. 2008 May-Jun; 9 (4): 444−59. doi: 10.1111/j.1526-4637.2007.00370.x.



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#