#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fixní limity velikosti dávky nebo úhrady buprenorfinu v substituční léčbě závislosti na opioidech nejsou vhodné

29. 10. 2015

Autoři přehledu vědeckých dat týkajících se klinického účinku buprenorfinu ve vztahu k procentu vázaných µ-opioidních receptorů nedoporučují stanovování fixních limitů dávek této substituční látky pro léčbu závislosti na opioidech ani limitů její úhrady. Důvodem jsou různé individuální dávky potřebné k potlačení abstinenčních příznaků a k dosažení potlačení bažení po nelegálních opioidech, komplexnost studií i problémy spojené s průvodními chorobami u těchto pacientů.

Sublingvální forma buprenorfinu a jeho kombinace s naloxonem má dobře popsaný farmakokinetický a farmakodynamický profil a prokázala účinnost a bezpečnost v substituční léčbě závislosti na opioidech. S rozšiřujícím se klinickým využíváním této léčby se objevila otázka, jaké procento µ-opioidních receptorů (µOP) je nutné pomocí tohoto přípravku vázat, aby bylo dosaženo klinického účinku. Někteří lékaři se obávají, že jsou žádoucí dávky vyšší, než jaké jsou potřebné pro prevenci abstinenčních příznaků, a kontrolní úřady uvažují o omezení úhrady některých dávek buprenorfinu.

Přehled vědeckých dat ukázal, že k potlačení abstinenčních příznaků je nutná ≤ 50% dostupnost volných µ-OP, což vyžaduje vrcholovou plazmatickou koncentraci buprenorfinu ≥ 1 ng/ml. U většiny pacientů to znamená celkovou denní dávku buprenorfinu 4 mg. Pro dosažení efektu potlačení bažení po nelegálních opioidech nebo jejich souběžné užívání je nutná < 20% dostupnost volných µOP, což vyžaduje vrcholovou plazmatickou koncentraci buprenorfinu ≥ 3 ng/ml. U většiny pacientů je k dosažení této hladiny nutná denní dávka buprenorfinu > 16 mg.

Tato práce byla publikována v listopadu 2014 a z jejích závěrů vyplývá, že stanovení limitů velikosti dávky buprenorfinu nebo jeho úhrady v substituční léčbě závislosti na opioidech by nebylo přínosem.

(zza)

Zdroj: Greenwald M. K., Comer S. D., Fiellin D. A., et al. Buprenorphine maintenance and mu-opioid receptor availability in the treatment of opioid use disorder:implications for clinical use and policy. 2014 Nov 1; 144: 1–11.



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#