#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Falešně pozitivní výsledky testování moči na buprenorfin při léčbě amisulpridem

13. 6. 2013

Ve Velké Británii byly zjištěny dva případy falešně pozitivního výsledku vyšetření moči na přítomnost buprenorfinu pomocí enzymové imunoanalýzy CEDIA (cloned enzyme donor immunoassay).

Ve Velké Británii byly zjištěny dva případy falešně pozitivního výsledku vyšetření moči na přítomnost buprenorfinu pomocí enzymové imunoanalýzy CEDIA (cloned enzyme donor immunoassay). Příčinou byla zkřížená reakce s amisulpridem a sulpiridem, které jsou předepisovány v léčbě schizofrenie.

Buprenorfin se používá v substituční léčbě závislosti na opioidech a jeho vyšetření v moči se provádí při sledování této léčby nebo k záchytu nelegálního užívání. Je známa jeho zkřížená reakce s dalšími léky nebo jejich metabolity, jako jsou morfin, kodein a dihydrokodein. Amisulprid ani sulpirid nebyly dosud uvedeny v žádném zdroji informací o interferencích při použití metody CEDIA.

Tato metoda ale ukázala falešně pozitivní výsledky u dvou osob, které před vyšetřením popíraly nepovolené užívání buprenorfinu, ale užívaly z důvodu psychiatrického onemocnění předepsaný amisulprid. Kontrolní analýza moči pomocí kapalinové chromatografie ve spojení se spektrometrií ukázala nepřítomnost buprenorfinu a jeho metabolitů, ale pozitivní výsledek na přítomnost amisulpridu.

Zkřížená reaktivita amisulpridu a sulpiridu při vyšetření buprenorfinu metodou CEDIA je odhadem 0,003, resp. 0,002 %. Je ale významná vzhledem k vysoké koncentraci těchto léků v moči a nízkému prahu pro záchyt buprenorfinu.

Tato studie ukázala, že přítomnost buprenorfinu v moči zjištěnou imunoanalýzou CEDIA je třeba potvrdit selektivnější analytickou metodou.

(zza)

Zdroj: Birch M. A., Couchman L., Pietromartire S., et al. False-Positive Buprenorphine by CEDIA in Patients Prescribed Amisulpride or Sulpiride. J Anal Toxicol. 2013 May; 37 (4): 233–6; doi: 10.1093/jat/bkt016. Epub 2013 Mar 6.



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#