#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Buprenorfin/naloxon je vhodným přípravkem pro léčbu závislosti na preskripčních opioidech

4. 9. 2015

Údaje z mnoha zemí ukazují stoupající počty preskripcí opioidních analgetik. Tyto léky jsou předepisovány v léčbě chronické bolesti a řada pacientů je užívá několik měsíců až let. Mnoho pacientů přitom nebylo na začátku léčby poučeno o možných důsledcích této léčby, které zahrnují vytvoření závislosti, metabolické změny včetně osteoporózy, hypogonadismu u mužů a amenorey u žen.

Údaje z mnoha zemí ukazují stoupající počty preskripcí opioidních analgetik. Tyto léky jsou předepisovány v léčbě chronické bolesti a řada pacientů je užívá několik měsíců až let. Mnoho pacientů přitom nebylo na začátku léčby poučeno o možných důsledcích této léčby, které zahrnují vytvoření závislosti, metabolické změny včetně osteoporózy, hypogonadismu u mužů a amenorey u žen, sucho v ústech, xerostomii a kazivost zubů a také hyperalgezii při zvyšujících se dávkách opioidů.

Podezření na závislost na preskripčních opioidech by mělo vyvolat chování pacientů, kteří užívají tyto léky 1–2 roky a stále žádají o zvýšení dávky, „ztrácejí“ recepty, vypotřebují balení dříve, žádají preskripci více balení z důvodu odjezdu, navštěvují více lékařů, někdy jsou při rozhovoru o preskripci až agresivní, nebo dokonce kradou listy z bločku s recepty. Dopad závislosti na preskripčních opioidech může být stejně zhoubný jako u uživatelů „pouličních“ drog. Riziko předávkování a následného úmrtí je obzvlášť vysoké, pokud nejsou pacienti poučeni například o nevhodné současné konzumaci alkoholu, benzodiazepinů a dalších.

Výsledky studií ukazují, že stejně jako u uživatelů nelegálních opioidů, jako je heroin, může být substituční léčba závislosti na opioidech přínosem i u pacientů závislých na preskripčních opioidních analgetikách. Využitelným přípravkem je buprenorfin, popř.  jeho kombinace s naloxonem. Buprenorfin má jedinečné farmakologické vlastnosti (vysoká afinita k opioidnímu receptoru, nízká vlastní aktivita a pomalé rozpouštění), díky nimž vykazuje dobrý bezpečnostní profil, malou fyzickou závislost a umožňuje flexibilní režim dávkování. Účinnost buprenorfinu a jeho kombinace s naloxonem v substituční léčbě byla prokázána v kontrolovaných studiích. Přidání naloxonu by mělo navíc snižovat riziko vytvoření závislosti.

U většiny pacientů by měla být substituční léčba buprenorfinem/naloxonem zahájena a pokračovat v dávce 4 : 1 až 24 : 6 mg. Dávkování je možné méně než 1× denně. Při vysazování je nutné postupné snižování dávky, není doporučeno náhlé přerušení nebo vysazení léčby. Substituční léčba buprenorfinem/naloxonem je k dispozici i pro ambulantní léčbu závislosti na opioidech, což by mělo zvýšit její dostupnost.

(zza)

Zdroje: 1. Batey R. Prescription opioids - use and mis-use. What does the data say and what are the signs of mis-use? The Pharmacy Guild of Australia – Guild Bulletin 2015 Feb; p. 10. 2. Johnson R. E., Strain E. C., Amass L. Buprenorphine: how to use it right. Drug Alcohol Depend. 2003 May 21; 70 (2 Suppl): S59–S77. 3. Nielsen S., Hillhouse M., Mooney L., et al. Comparing buprenorphine induction experience with heroin and prescription opioid users. J Subst Abuse Treat. 2012 Oct; 43 (3): 285–290.



Štítky
Adiktologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#