#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tvorbu protilátek proti ERT u infantilní formy Pompeho choroby lze snížit časným zahájením léčby

18. 11. 2015

Studie s 11 pacienty s infantilní formou Pompeho choroby ukázala, že časné nasazení enzymové substituční léčby (ERT) je spojeno s nižší hladinou protilátek proti této terapii.

ERT může při léčbě Pompeho choroby komplikovat imunitní reakce, která vede k vytvoření protilátek proti exogenní kyselé α-glukosidáze. Dřívější práce uvádějí, že k silné imunitní odpovědi dochází zejména u pacientů s nulovou endogenní produkcí tohoto enzymu, tzv. CRIM-negativních pacientů. Dánští autoři se proto pokusili zhodnotit klinické výsledky a tvorbu protilátek u těchto pacientů v závislosti na CRIM-negativitě.

Do své studie zařadili 11 dětí s infantilní formou Pompeho choroby, u nichž provedli genotypizaci a určili stav CRIM. Tvorbu protilátek proti ERT a klinický stav dětí sledovali nejméně 4 roky.

ERT byla zahájena ve věku 0,1–8,3 měsíce a pacienti byli léčeni po dobu 4 měsíců až 13,7 roku. U všech pacientů došlo k vytvoření protilátek proti ERT. Titry protilátek se však mezi pacienty velmi lišily, vyšší titry protilátek (> 1 : 31 250) byly spojeny se špatnou odpovědí na léčbu. Korelace s CRIM-stavem však nebyla zjištěna. Vyšší titry protilátek byly ovšem pozorovány u dětí, u nichž byla léčba zahájena až po 2. měsíci věku v porovnání s dětmi s dříve zahájenou léčbou. Ve studii byly 3 CRIM-negativní pacienti. Všichni ze studie odstoupily do 4 let věku, pravděpodobně bez souvislosti s výškou hladiny protilátek.

Tato studie ukázala, že tvorba protilátek proti ERT je při léčbě infantilní formy Pompeho choroby častá a že ovlivňuje odpověď na léčbu. Tuto imunitní reakci lze minimalizovat časným zahájením podávání ERT.

(zza)

Zdroj: Van Gelder C. M., Hoogeveen-Westerveld M., Kroos M. A., et al. Enzyme therapy and immune response in relation to CRIM status: the Dutch experience in classic infantile Pompe disease. J Inherit Metab Dis. 2014 Apr 9. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Partneři sekce
logo_UCB

Nejnovější kurzy
Zvýšená hladina kreatinkinázy
Autoři: MUDr. Stanislav Voháňka, MBA. CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#