#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Screening infantilní formy Pompeho choroby u novorozenců dle nízké aktivity GAA v suché kapce krve

2. 11. 2015

Rozsáhlý screeningový program Pompeho choroby u novorozenců na Tchaj-wanu ukázal význam stanovení aktivity kyselé α-glukosidázy (GAA) v suché kapce krve pro včasnou diagnostiku a zahájení léčby. V kombinaci s dalším vyšetřením může pomoci odlišit případy infantilní formy Pompeho nemoci od jiných příčin nízké aktivity GAA.

V lednu 2014 byly publikovány výsledky studie, jejímž cílem bylo vyhodnotit screeningový program, určit účinný diagnostický protokol infantilní formy Pompeho choroby a podpořit časnou léčbu tohoto onemocnění.

Screeningem, který proběhl letech 2008 až 2012, prošlo 402 281 novorozenců. Děti s nízkou aktivitou GAA byly odeslány do nemocnice k potvrzení diagnózy. Zde byla ihned provedena další vyšetření pro odlišení jiných příčin snížené aktivity GAA: fyzikální vyšetření, biochemické parametry (kretinkináza [CK], alanintransamináza, aspartátaminotransferázy a laktátdehydrogenáza) a echokardiografie.

Bylo identifikováno 6 dětí s infantilní formou Pompeho choroby, u nichž byla přítomna hypotonie, extrémně nízká aktivita GAA (≤ 0,5 μmol/l/hod.) v suché kapce, vysoká hladina CK (≥ 250 j/l) a vysoká hodnota indexu hmoty levé komory (LVMI ≥ 80 g/m2). Tato vyšetření pomohla spolehlivě odlišit falešně pozitivní případy. Pěti z těchto 6 dětí s infantilní formou Pompeho choroby byla do 4 hodin po přijetí do nemocnice poprvé podána substituční enzymová terapie, která vedla ke značnému zlepšení stavu.

Výsledky ukazují účinnost diagnostického protokolu infantilní formy Pompeho choroby zahrnujícího screeningové vyšetření aktivity GAA v suché kapce krve a následné vyšetření hypotonie, CK a LVMI v nemocnici, který umožňuje včasné zahájení substituční enzymové léčby.

(zza)

Zdoj: Yang C. F., Liu H. C., Hsu T. R., et al. for Pompe disease in Taiwan: towards effective diagnosis and treatment. Am J Med Genet. Jan; 164 A(1): 54–61.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Partneři sekce
logo_UCB

Nejnovější kurzy
Zvýšená hladina kreatinkinázy
Autoři: MUDr. Stanislav Voháňka, MBA. CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#