#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pompeho choroba matky neohrožuje výsledek těhotenství

2. 4. 2015

Retrospektivní studie se 66 těhotnými ženami s Pompeho chorobou ukázala, že toto onemocnění nezvyšuje riziko těhotenských ani porodních komplikací. U malé části žen ale může během gravidity dojít ke zhoršení nebo manifestaci svalové slabosti a respiračních komplikací.

Rizika spojená s těhotenstvím u žen s Pompeho chorobou nebyla dosud známá. Cílem nedávno publikované studie bylo analyzovat klinický průběh a výsledek těhotenství u žen s tímto onemocněním a vliv gravidity na projevy choroby.

Ženy byly zařazeny prostřednictvím německé a britské sekce Mezinárodní společnosti pro Pompeho chorobu a center sdružených v německé Skupině pro Pompeho chorobu. Údaje byly získány retrospektivně pomocí dotazníků a byly porovnány s daty z německého statistického almanachu, registru porodů a průzkumu kvality perinatální péče.

Na dotazník odpovědělo 66 ze 136 oslovených žen. Jejich průměrný věk byl 47 let s rozmezím 18–74 let. Těhotenství prodělalo 52 z nich. Příznaky Pompeho choroby byly v těhotenství přítomny u 10 žen (celkem 17 těhotenství, 88,2 % skončilo porodem a 11,8 % spontánním potratem). Objevily se 7× v první, 1× ve druhé a 1× ve třetí graviditě. U 3 žen došlo v graviditě ke zhoršení svalové slabosti a u dalších 3 žen se svalová slabost objevila poprvé při první graviditě. Dvě ženy uvedly zhoršení respiračních problémů.

Zbývajících 42 žen prodělalo těhotenství bez příznaků Pompeho choroby. Z těchto těhotenství skončilo 72,4 % porodem, 19,3 % spontánním potratem a 7,3 % byla přerušena. Přítomnost symptomů Pompeho choroby v těhotenství nebyla spojena s významnými rozdíly v průměrné délce gravidity, průměrné porodní hmotnosti dítěte ani ve výskytu těhotenských nebo porodních komplikací (včetně císařského řezu), a to v porovnání s asymptomatickými ženami s Pompeho chorobou i s obecnou populací.

(zza)

Zdroj: Karabul N., Berndt J., Kornblum C., et al. Pregnancy and delivery in women with Pompe disease. Mol Genet Metab. Publikováno online 30. března 2014; pii: S1096-7192(14)00115-2. doi: 10.1016/j.ymgme.2014.03.010



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Partneři sekce
logo_UCB

Nejnovější kurzy
Zvýšená hladina kreatinkinázy
Autoři: MUDr. Stanislav Voháňka, MBA. CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#