#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vítězslav Kolek, Iva Vágnerová a kol.
Kapesní průvodce ambulantní léčbou respiračních infekcí


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2016; 62(12): 1050
Kategorie: Z odborné literatury

Maxdorf: Praha 2016.138s. ISBN 978-80-7345-490-6

Respirační infekce patří mezi nejčastější příčiny nemocnosti dětí i dospělých. Představují i značnou ekonomickou zátěž, a to jak z důvodu nákladů na léčbu, tak z důvodu pracovní neschopnosti postižených. Jedná se tedy bezesporu o jednu z nevýznamnějších oblastí medicíny. Této problematice se aktuálně věnuje publikace autorského kolektivu vedeného prof. Kolkem a dr. Vágnerovou. Pro oba hlavní autory i většinu spoluautorů je domovským pracovištěm FN Olomouc.


Dílo má rozsah 138 stran. Po úvodu věnovaném základním principům antimikrobiální terapie následuje 16 kapitol s jednotlivými klinickými jednotkami se standardním členěním. Antimikrobiální léčba s ohledem na nejčastější původce je v nich zpracována do přehledných tabulek. V publikaci je nutno ocenit zpracování někdy opomíjené problematiky bronchiolitid či exacerbací bronchiektázií, stejně jako dnes opět aktuální problematiky černého kašle. V dalších oddílech pak kniha přináší souhrnný pohled na rozpoznání a léčbu respirační infekce v ordinaci praktických lékařů a pediatrů a také poznámky k očekávaným trendům v této oblasti. Závěr je tvořen přílohami věnovanými léčivým přípravkům a vhodnosti jejich použití u těhotných a kojících žen.

Jedinou drobnou výtkou může být brožované provedení díla s deskami z měkkého papíru. Nejde totiž o knihu, která by jen tak zahálela. Předvídatelné časté používání ji takto bohužel předurčuje k rychlému opotřebení. Zpracování ve stylu „Oxford Handbook of …“, tedy vázané s deskami z měkkého plastu při obdobném kapesním formátu by mohlo být inspirací pro další edice této příručky.

S Kapesním průvodcem respiračních infekcí se lékařům dostává do rukou publikace, která stručně a jasně informuje o problematice infekcí horních i dolních dýchacích cest, jejich diagnostice a nejvhodnější antimikro­biální terapii. Jako každodenního rádce ji lze jedno­značně doporučit specialistům v oboru pneumologie a otorinolaryngologie stejně jako praktickým lékařům a pediatrům.

MUDr. Libor Fila, Ph.D.

libor.fila@fnmotol.cz

Pneumologická klinika 2. LF UK a FN v Motole,

Praha

www.fnmotol.cz

Doručeno do redakce 16. 10. 2016


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 12

2016 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#