#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svačina Š et al. Klinická dietologie.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(3): 310-311
Kategorie: Z odborné literatury

Svačina Š et al. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing 2008. 381 stran. ISBN 978-80-247-2256-6.

Každý lékař se ve své klinické praxi setkává více či méně často s tématem výživy, stravy, diety. Zvláště v současné době, kdy narůstá výskyt civilizačních metabolických chorob (diabetes mellitus, obezita) a jejích komplikací a kdy téma výživy a diet je téměř denně probíráno v médiích, je vydání této knihy vítaným počinem.

Autor již v úvodu prezentuje svůj záměr: publikace nechce být podrobnou vědeckou monografií o všech aspektech výživy, ale přehledem aktuálních významných poznatků a praktickým návodem, jak dietologii v léčbě chorob využívat. Kniha obsahuje 2 části: obecnou a speciální.

Obecná část obsahuje kapitoly věnované stručné fyziologii výživy, charakteristice základních složek výživy, energetickému metabolizmu, základní principům a metodám parenterální a enterální výživy. Samostatná kapitola obecné části je věnována i glykemickému indexu.

Speciální část obsahuje kapitoly o dietách a výživě u jednotlivých chorob a u různých věkových kategorií. Nechybějí informace o dietě vegetariánské a současném pohledu na vědecké a alternativní diety. Čtenář zde najde informace o dietní léčbě nejčastějších metabolických onemocnění: obezity, diabetu 1 .a 2. typu, dyslipoproteineemiích a dně. Nechybějí kapitoly věnované dietě při hypertenzi, u osteoporózy, aterosklerózy, u chorob zažívacího traktu a výživě v nefrologii. Samostatné kapitoly se zabývají problematikou podvýživy (posouzením stavu a zásadami nutriční intervence), problematikou výživy při neuropsychiatrických onemocněních, u alergií a poruch imunity. Jsou uvedeny zásady výživy v různých věkových kategoriích (dětství, stáří), během těhotenství a laktace a dále, pro klinickou praxi důležité, upozornění na interakce potravin s léky.

Monografie obsahuje praktické příklady diet u příslušných onemocnění, text doprovází množství užitečných tabulek, orientaci usnadňuje podrobný rejstřík.

Autorům se podařilo splnit záměr zmiňovaný v úvodu - poskytnout užitečné informace o současných poznatcích a postupech v nutriční intervenci pro potřeby klinické praxe bez ohledu na medicínský obor. Čtenář ocení možnost snadno a rychle získat informaci o dietě v rámci léčby příslušného onemocnění, aniž by sháněl a hledal v příslušných monografiích týkajících se příslušného onemocnění; tuto možnost navíc ocení i za situace, kdy pacient, vyzbrojen řadou laických pomůcek a dietních návodů, položí lékaři dotaz o vhodnosti určité diety či žádá další podrobnosti. Monografii lze doporučit jak lékařům, tak zdravotnickým pracovníkům nelékařských oborů.

as. MUDr. Hana Svačinová, Ph.D.

Klinika funkční diagnostiky a rehabilitace LF MU a FN U sv. Anny

www.fnusa.cz

e-mail: hana.svacinova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 7. 3. 2008


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2008 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#