#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kateřina Štěchová (ed), Eva Kravarová, Milan Kvapil, Lenka Lhotská, Pavlína Piťhová, Šárka Slabá.
Technologie v diabetologii


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2016; 62(7-8): 685
Kategorie: Z odborné literatury

Maxdorf: Praha 2016. 167 s. ISBN 978-80-7345-479-1

Diabetologie je dynamický obor, který se neuvěřitelně rychle rozvíjí. Každý rok se objevují nové technologie v oblasti selfmonitoringu, objevují se nové „inteligentní“ pumpy, objevují se nové inzuliny, nová antidiabetika a v neposlední řadě i nové obrovské studie v diabetologii, které významně posunují náš obor kupředu.


Název knihy „Technologie v diabetologii“ není ojedinělý. Na téma technologií v diabetologii jsou pořádány velké sjezdy v Evropě, USA, ale i v Česku a vychází „Yearbooky“ a nové knihy. Vzhledem k dynamickému rozvoji technologií publikace rychle stárnou a po několika letech jsou nepoužitelné. Ne každý diabetolog a ne každý pacient (většinou diabetik 1. typu) je schopen a ochoten vývoj sledovat. Selfmonitoring je základem léčby diabetiků léčených inzulinem, je velice nákladný a účinný. Proto je třeba ho umět využívat, a to jak diabetologem, tak pacientem. Inzulinové pumpy a kontinuální monitory umožní dle mého názoru značné prodloužení života u definované skupiny motivovaných a inteligentních osob trpících diabetem. Velkým problémem však zůstává, že řada pacientů i diabetologů používá stále základní funkce inzulinových pump.

Kniha doc. K. Štechové je přesně to, co v současné době potřebuje česká diabetologie, a to jak pacienti, tak lékaři a edukátoři diabetiků. Kniha je praktickou příručkou, jak technologie používat. Je velice recentní, a zabývá se dokonce i technologiemi, které máme k dispozici od roku 2015 a stále se je učíme používat. Kniha ale není pouze edukační příručkou, ale zároveň obsahuje literární zdůvodnění, proč technologie používat. Kniha navíc obsahuje i pohled inženýra a farmakoekonoma na nové technologie.

Závěrem musím vzpomenout na to, jak jsme před rokem s doc. Štechovou diskutovali o moderních technologiích, které dovedou zabránit hypoglykemii. Hovořili jsme o nutnosti jednoduché edukační pomůcky, jak tyto technologie používat pro nás lékaře i pro pacienty. Ona na mé otázky odpověděla letos touto výbornou knihou, kterou doporučuji přečíst každému specialistovi v diabetologii a některé kapitoly budu rozhodně doporučovat k prostudování i svým pacientům.

prof. MUDr. Zdeněk Rušavý, Ph.D.

rusavy@fnplzen.cz

Diabetologické centrum I. interní kliniky LF UK a FN Plzeň

www.fnplzen.cz

Doručeno do redakce 10. 5. 2016


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 7-8

2016 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#