#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Superoxidovaný roztok a jeho využití v léčbě ran

3. 4. 2017

Účinná péče o rány je klíčovou součástí chirurgických i dalších oborů. K rychlejšímu hojení přispívají superoxidované roztoky, které se uplatňují při ošetřování chronických i akutních ran. Účinnost a bezpečnost roztoku dokládá prospektivní studie provedená na vzorku 100 pacientů s ulcerací na dolních končetinách.

Použití roztoku v rámci studie

Superoxidovaný roztok, který je nedráždivý, netoxický a má neutrální pH, byl po dobu 3 týdnů používán k ošetřování bércových vředů u 100 dospělých pacientů v indickém Kempegowda Institute of Medical Sciences. Pacienti byli v 70 % případů diabetici s bércovými vředy 1., 2. a 3. stupně podle klasifikace dle Wagnera. Superoxidovaný roztok byl zvolen na základě svých hojivých a protizánětlivých vlastností. Tento elektrochemicky zpracovaný vodní roztok má navíc selektivní účinek, působí pouze na mikroorganismy a nenarušuje okolní zdravou tkáň.

Hodnocení účinnosti superoxidovaného roztoku

Rány na dolních končetinách byly v rámci studie hodnoceny po 5, 9, 12, 18 a 21 dnech od zahájení ošetřování superoxidovaným roztokem a hodnocení se týkalo:

  • vzhledu rány,
  • tvorby granulační tkáně,
  • epitelizace,
  • erytému,
  • otoků,
  • kultivace stěru.

Výsledky terapie

Výsledky dokládají, že superoxidovaný roztok představoval účinnou strategii péče o rány – velikost ran se 12. den od zahájení terapie zmenšila o 32 %, finální hodnocení po 21 dnech ukázalo zmenšení o 56 %. Tvorba granulační tkáně do 5. dne od zahájení péče superoxidovaným roztokem byla zaznamenána u 69 % pacientů, epitelizace byla pozorována u 65 % pacientů do 12. dne terapie.

Využití roztoku v praxi

Superoxidovaný roztok má uplatnění nejen v péči o bércové vředy, ale je vhodný také na dekubity, odřeniny a popáleniny. Díky mikrobicidní aktivitě je vhodný i na infikované rány. Zásadním faktorem pro podporu procesu hojení je tvorba přirozeně vlhkého prostředí v ráně, což superoxidovaný roztok, jako je Microdacyn Wound Care, umožňuje v krátkém časovém horizontu. Roztok je vysoce účinný a v řádu minut začíná působit na mikroorganismy přítomné v ráně.

Různé způsoby aplikace

Možnosti aplikace přípravku Microdacyn Wound Care jsou široké – superoxidované roztoky lze používat na oplachy ran, postřik i débridement. Díky kompatibilitě s mnoha materiály je lze využít i na zvlhčení krycího materiálu. Předností je také okamžitá použitelnost, roztok se neředí ani nemíchá. Přínos superoxidovaných roztoků pro ošetření a hojení ran různého původu dále spočívá v bezpečnosti a šetrnosti těchto přípravků.

(pak)

Zdroje:

  1. SatishKumar R., Narayanaswamy T., Madhushankar L., Nikshita N. Superoxidised solution in the management of lower limb ulcers: our experience. J Evol Med Dent Sci 2013; 2 (44): 8483−8489.
  2. Microdacyn 60 Wound care. A care Health. Dostupné na: www.acarehealth.cz/cs/wound-care/microdacyn-60/


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Farmacie Farmakologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Farmaceutický asistent Všeobecná sestra
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#