#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání superoxidovaného roztoku a povidonum iodinatum v péči o bércové vředy

22. 5. 2017

Bércové vředy postihují přibližně 15 % pacientů s diabetem. Riziko amputace končetiny kvůli bércovému vředu je u diabetiků až 40× vyšší než u ostatních pacientů. I proto je volba vhodné péče o rány u diabetiků klíčová. Na srovnání účinků superoxidovaného roztoku a jodovaného povidonu u diabetiků se zaměřila studie v univerzitní nemocnici v indickém městě Vijayawada.

Metodika studie

Randomizovaná kontrolovaná studie byla provedena s cílem porovnat účinnost superoxidovaného roztoku a jodovaného povidonu v péči o infikované bércové vředy. Studie se účastnilo 60 pacientů s bércovými vředy 1. a 2. stupně hodnocenými klasifikací dle Wagnera. Pacienti byli rozděleni do dvou stejně velkých skupin. Ve skupině A, v níž bylo 96,6 % pacientů s diabetem mellitem 2. typu, byly bércové vředy ošetřovány superoxidovaným roztokem. U skupiny B, která zahrnovala 93,3 % diabetiků, byl na péči používán jodovaný povidon. V rámci hodnocení se sledovala velikost vředu, granulace, kvalita tkáně a sekrece z rány. Hodnocení probíhalo po 7 a 14 dnech.

Popis sledovaných skupin

Před zahájením péče byla průměrná velikost vředu ve skupině A, tedy u pacientů ošetřovaných superoxidovaným roztokem, 3882 mm2. Ve skupině B, ve které se na vředy používal jodovaný povidon, dosahoval rozměr rány průměrně 3992 mm2. Ve skupině A byla v ráně zjištěna nejčastěji přítomnost E. coli (26,6 %) a bakterií rodu Pseudomonas (26,6 %), následoval výskyt bakterií Proteus, Streptococcus a Acinetobacter. Ve skupině B byl nejčastější Staphylococcus (30 %), E. coli (20 %) a bakterie rodu Proteus, Pseudomonas a Streptococcus.

Výsledky

Po dvou týdnech péče o rány pomocí vybraných přípravků se průměrná velikost vředu u skupiny ošetřované superoxidovaným roztokem zmenšila na 1607 mm2, ve skupině využívající jodovaný povidon na 2351 mm2. V první skupině šlo tedy o redukci velikosti rány o 58,9 %, zatímco ve druhé skupině o 40,9 %.

Závěr a shrnutí

Superoxidovaný roztok se v péči o bércové vředy osvědčil coby přípravek, který urychluje proces hojení a přispívá k redukci velikosti rány. Při péči o tyto defekty je kromě zastavení šíření infekce důležité ochránit zdravou tkáň a nenarušit proces hojení. To splňují právě superoxidované roztoky, mezi něž patří Microdacyn Wound Care. Elektrochemicky zpracovaný vodní roztok s neutrálním pH má selektivní účinek, a nenarušuje tedy zdravou tkáň v okolí rány. Při použití v péči o bércové vředy profituje ze svých zvlhčujících a mikrobicidních vlastností. Ránu nedráždí, je netoxický a má rychlý nástup účinku. Způsob použití superoxidovaných roztoků na bércové vředy je různorodý – lze je využívat na oplachy, postřiky i débridement.

(pak)

Zdroj: Prabhakar K. B. S., Purushotham G., Uma K. Comparison of super-oxidized solution versus povidone iodine in management of infected diabetic ulcers: our experience. IAIM 2016; 3 (5): 151−158.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Farmacie Farmakologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Sestra Farmaceutický asistent Všeobecná sestra
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#