#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Princip účinku medu v léčbě chronických i infikovaných ran

3. 4. 2017

Nárůst rezistence bakterií vůči antibiotikům vede k čím dál rozšířenějšímu využívání moderních typů přípravků pro ošetřování ran. Mezi ně patří rovněž prostředky s obsahem medu, který má jedinečné vlastnosti přispívající k rychlejšímu i komfortnějšímu hojení.

Základní vlastnosti medu

Ze široké škály hojivých vlastností medu těží například přípravky z řady Revamil. Tento hydrofilní gel je vhodný k ošetřování různých typů chronických i infikovaných ran. Základem terapie jsou antibakteriální vlastnosti medu. Přípravky s obsahem 100% čistého lékařského medu s vysokým obsahem cukru udržují vlhké prostředí v ráně, které podporuje hojení. Viskozita medu přispívá k ochraně před infekcí. V procesu hojení hrají pozitivní roli také imunomodulační vlastnosti medu.

Antibakteriální účinek díky enzymu

Antibakteriální vlastnosti medu spočívají v přítomnosti enzymu glukózooxidázy, který se aktivuje, když med přijde do styku s ránou, a vede k tvorbě peroxidu vodíku. Ten následně likviduje bakterie přítomné v ráně. Enzym, který je účinný po dobu až 50 hodin, přispívá ke komfortu při léčbě ran pomocí přípravků s medem – toto krytí není nutné měnit denně, interval výměn může být až 3 dny.

Podpora hojení a pH

Typické pH medu se pohybuje mezi 3,2 a 4,5. Tato hodnota je dostatečně nízká, aby zaručovala inhibiční účinek vůči patogenům jako Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa či Streptococcus pyogenes. Kyselé pH v ráně zpomaluje množení bakterií a podporuje proces hojení. K regulaci kyselého prostředí přispívá kyselina glukonová v medu, která vzniká taktéž díky působení glukózooxidázy.

Protizánětlivé působení a dobrá snášenlivost

Díky protizánětlivým účinkům přípravků s medem jsou takové produkty vhodné pro léčbu ran, které nereagují na konvenční terapii antibiotiky a antiseptiky, a rány s infekcí vyvolanou methicilin-rezistentním Staphylococcus aureus (MRSA). Výhodou přípravků s medem je dobrá snášenlivost, která byla u řady Revamil potvrzena analýzou na toxicitu, přecitlivělost a podráždění.

Další možný mechanismus účinku

Zajímavým poznatkem v oblasti využití medu k ošetřování ran je fakt, že i v případě absence glukózooxidázy jsou některé druhy medu (například z keře manuka – Leptospermum scoparium) schopny působit antibakteriálně. Mechanismus účinku medu s neperoxidovou aktivitou se připisuje nízkému pH a vysoké osmolaritě. Výzkumy prokazují účinnost takového medu proti široké škále bakterií, mimo jiné Escherichia coli a Enterobacter aerogenes. To dokládá velký potenciál přípravků na bázi medu.

Možnosti využití na rány

Kombinace popsaných vlastností dělá z produktů s obsahem medu víceúčelové přípravky vhodné na akutní rány, jako jsou odřeniny, řezné rány či popáleniny. Uplatní se i v léčbě chronických ran, například bércových vředů, proleženin nebo pooperačních ran. V případě přípravků Revamil se využívá jak forma gelu, který se vyznačuje dobrou vstřebatelností a schopností proniknout do hlubších vrstev rány, tak i varianta ve formě připravených krytí.

(pak)

Zdroje:

  1. Mandal M. D., Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed 2011 Apr; 1 (2): 154−160.
  2. Revamil hydrofilní gel. A care Health. Dostupné na: www.acarehealth.cz/cs/wound-care/revamil


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Farmacie Farmakologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Farmaceutický asistent Všeobecná sestra
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#