#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékařský med: obohacení o antimikrobiální peptidy zvyšuje účinnost vůči patogenům rezistentním na antibiotika

18. 4. 2016

Antimikrobiální lékařský med působí s vysokou účinností jak proti bakteriím citlivým, tak i rezistentním na antibiotika. Je zajímavým prostředkem pro lokální antimikrobiální ošetření rány. Med je ředěn exsudátem rány, rychlá baktericidní aktivita až do vysokého stupně ředění je předpokladem úspěchu jeho aplikace.

Úvod

Studie provedená na Amsterdamské univerzitě zkoumala kinetiku zabíjení bakterií odolných vůči antibiotikům u nezpracovaného Revamil (RS) medu s cílem zvýšit baktericidní aktivitu RS medu obohacením o jeho endogenní sloučeniny nebo přidáním antimikrobiálních peptidů (AMPs).

RS med sám o sobě obsahuje řadu baktericidních faktorů, jimiž jsou vysoká koncentrace cukrů, peroxid vodíku, nízké pH, methylglyoxal a peptid bee-defensin 1. Svými antimikrobiálními vlastnostmi působil na ATB-rezistentní izoláty Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecium a Burkholderia cepacia, které byl schopen během 2 hodin zničit, postrádal ovšem takto rychlou aktivitu proti methicilin-rezistentnímu Staphylococcus aureus (MRSA) a proti bakteriím produkující širokospektré beta-laktamázy (ESBL; např. Escherichia coli).

Obohacení o baktericidní peptid 2

V rámci studie nebylo proveditelné zvýšit aktivitu RS medu obohacením o vlastní endogenní sloučeniny. Podařilo se však obohatit RS med o syntetický baktericidní peptid 2 (BP2), RS med pak vykazoval rychlou baktericidní účinnost vůči všem testovaným druhům, včetně MRSA a ESBL+ E. coli, a to až do 10−20násobného zředění.

Kinetika baktericidní aktivity RS medu se lišila v závislosti na jeho ředění. RS med ve 40% koncentraci snížil přežití kmenů methicilin-rezistentního S. epidermidis (MRSE), vankomycin-rezistentního Enterococcus faecium (VREF), ESBL produkující P. aeruginosa a Burkholderia cepacia na nedetekovatelné hladiny během 2 hodin, u kmenů MRSA a ESBL produkující E. coli vyžadovala inkubace 6 hodin. Ve 20% koncentraci eliminoval Bukholderia cepacia na nedetekovatelnou koncentraci během 4hodinové inkubace, zatímco u ostatních všech bakterií inkubace vyžadovala 24 hodin.

Závěr

Lze konstatovat, že obohacením RS medu o BP2 se podařilo zvýšit jeho baktericidní aktivitu. Nabízí se tak možnost vývoje dalších klinicky použitelných antimikrobiálních přípravků na bázi medu s rychlou a širokospektrou účinností.

(ave)

Zdroj: Kwakman P. H. S., de Boer L., Ruyter-Spira C. P. et al. Medical-grade honey enriched with antimicrobial peptides has enhanced activity against antibiotic-resistant pathogens. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2011 Feb; 30 (2): 251–257; doi: 10.1007/s10096-010-1077-x.



Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie Farmacie Farmakologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Sestra Farmaceutický asistent Všeobecná sestra
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#