#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba syndromu polycystických ovarií: cyproteron-acetát vs. drospirenon

12. 9. 2016

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je jedním z nejčastějších gynekologických hormonálních onemocnění a postihuje 5–10 % žen v reprodukčním věku. Ke klinickému obrazu se řadí poruchy menstruačního cyklu, hirsutismus, akné, neplodnost a zvýšené riziko přidružených onemocnění, kam patří cukrovka, kardiovaskulární onemocnění a karcinom endometria. V terapii PCOS se běžně užívá perorální kombinovaná antikoncepce obsahující antiandrogeny.

Design studie a hodnocené parametry

V randomizované prospektivní studii bylo 52 pacientek s PCOS rozděleno do dvou skupin. Skupina A (n = 26) užívala v průběhu 12 měsíců 0,035 mg ethinylestradiolu + 2 mg cyproteron-acetátu a skupina B (n = 26) užívala ve stejném období kombinovanou hormonální antikoncepci s 0,03 mg ethinylestradiolu a 3 mg drospirenonu. 

Klinický stav pacientek byl hodnocen pomocí indexu tělesné hmotnosti (BMI), poměru pasu a boků (WHR) a modifikovaného Ferrimanova–Gallweyho skóre (mFG) pro hodnocení hirsutismu. Dále byly hodnoceny biochemické parametry: androgenní profil, metabolismus sacharidů, lipidový profil a míra oxidačního stresu. Porovnány byly procentuální změny jednotlivých parametrů po 12 měsících terapie.

Výsledky

Studii dokončilo 19 pacientek ze skupiny A a 20 pacientek ze skupiny B. Na počátku léčby byly obě skupiny v rámci různých charakteristik srovnatelné. WHR se během terapie signifikantně snížil ve skupině B (4 %) v porovnání se skupinou A (0 %; p = 0,033). Celkové skóre mFG signifikantně pokleslo ve skupině A (35 %) v porovnání se skupinou B (18 %; p = 0,035). Výsledky biochemických stanovení byly po 12měsíční léčbě v obou skupinách velmi podobné.

Závěr

Účelem podávání kombinované hormonální antikoncepce v léčbě PCOS je především snížit hyperandrogenní stav ženy. Preparáty s cyproteron-acetátem se zdají být efektivní léčebnou modalitou pro hirsutismus u pacientek s PCOS, jak ukazují výsledky 12měsíční terapie.

(boba)

Zdroj: Kahraman K., Sükür Y. E., Atabekoğlu C. S. et al. Comparison of two oral contraceptive forms containing cyproterone acetate and drospirenone in the treatment of patients with polycystic ovary syndrome: a randomized clinical trial. Arch Gynecol Obstet 2014 Aug; 290 (2): 321−328.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Nejnovější kurzy
Antikoncepce a její další výhody pro uživatelky
Autoři: doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Hormonální léčba akné
Autoři: MUDr. Zuzana Nevoralová, Ph.D.

Trombózy v gynekologii a porodnictví
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#