#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diane-35 vs. medroxyprogesteron-acetát v léčbě syndromu polycystických ovarií u adolescentních dívek

12. 9. 2016

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) patří mezi časté endokrinologické poruchy u žen v reprodukčním věku. Jedním z hlavních cílů terapie je potlačení hyperandrogenismu a s ním spojených příznaků. Většina publikovaných studií se však zaměřuje na léčbu dospělých žen, proto se lékaři z Hongkongu rozhodli zacílit specificky na adolescentní dívky, které PCOS a hyperandrogenismem rovněž mohou trpět.

Metodika studie

Prospektivní randomizovaná studie měla za úkol zhodnotit klinické a biochemické známky hyperandrogenního stavu a kvalitu života u adolescentních dívek s PCOS léčených buď gestagenní, nebo kombinovanou terapií. Celkem 76 dívek ve věku 14−19 let bylo náhodně rozděleno do dvou skupin. Klinická studie měla zkřížené uspořádání: skupina 1 užívala 4 měsíce medroxyprogesteron-acetát (MPA), následovala 4měsíční pauza bez terapie a pak dívky užívaly 4 měsíce kombinaci ethinylestradiolu a cyproteron-acetátu (Diane-35). Skupina 2 měla přípravky nasazeny v obráceném sledu.

Výsledky

Na počátku léčby nebyl mezi skupinami žádný významný rozdíl v hodnocených parametrech. Po 4 měsících užívání MPA nebyly pozorovány žádné změny v biochemickém ani klinickém obrazu. Signifikantní snížení výskytu akné, snížení poměru LH/FSH a hladin testosteronu bylo pozorováno po užívání Diane-35. Stejně tak se při této léčbě zmírnil hirsutismus, ačkoli rozdíl nedosahoval signifikantních hodnot. V rámci hodnocení kvality života nebyl pozorován rozdíl mezi oběma skupinami.

Závěr

Kombinace ethinylestradiolu a cyproteron-acetátu by mohla být v léčbě adolescentních dívek s PCOS lepší volbou v porovnání s léčbou medroxyprogesteron-acetátem.

(boba)

Zdroj: Chung J. P., Yiu A. K., Chung T. K. et al.: A randomized crossover study of medroxyprogesterone acetate and Diane-35 in adolescent girls with polycystic ovarian syndrome. J Pediatr Adolesc Gynecol 2014; 27 (3): 166−171.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví
Nejnovější kurzy
Antikoncepce a její další výhody pro uživatelky
Autoři: doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Hormonální léčba akné
Autoři: MUDr. Zuzana Nevoralová, Ph.D.

Trombózy v gynekologii a porodnictví
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#