#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podávání erdosteinu má pozitivní vliv na opakování akutních exacerbací CHOPN a zotavení se z nich

4. 1. 2018

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je závažné progresivní onemocnění plic provázené výskytem exacerbací. Ideální je exacerbacím předcházet. Pokud však k exacerbaci dojde, lze zotavení urychlit. Obojímu lze napomoci podáváním erdosteinu.

Mechanismy působení erdosteinu u pacientů s CHOPN

Exacerbace CHOPN je charakteristická zvýšenou produkcí reaktivních forem kyslíku. Erdostein je mukolytikum s antioxidačním a protizánětlivým účinkem, působí jako lapač volných kyslíkových radikálů, brání jejich tvorbě, působí proti inhibici α1-antitrypsinu tabákovým kouřem, a má tak protektivní vliv na dýchací cesty. U pacientů s CHOPN zvyšuje koncentraci IgA ve sliznici dýchacích cest a předchází inhibici granulocytů způsobené kouřením. Jeho další schopností je snížení adheze bakterií k epitelovým buňkám sliznice dýchacího ústrojí. Erdostein také zvyšuje koncentraci amoxicilinu, ciprofloxacinu a klaritromycinu ve sputu, je-li podáván současně s ATB.

Cíle a metodika studie

Cílem studie italských autorů bylo zjistit, zda může erdostein urychlit zotavení z akutní exacerbace CHOPN. Do sledování bylo zahrnuto 25 pacientů hospitalizovaných pro exacerbaci. Nemocní byli randomizováni k 10dennímu podávání buď 300 mg erdosteinu 3× denně (n = 13), nebo placeba (n = 12) společně se standardní terapií. 10. a 30. den po exacerbaci byly hodnoceny následující parametry: hladina C-reaktivního proteinu (CRP), dušnost, kašel a sputum hodnocené pomocí škály BCSS (Breathlessness, Cough, and Sputum Scale) a plicní funkce. Dále byla hodnocena rekurence exacerbace CHOPN 30. a 60. den po propuštění z nemocnice.

Výsledky

10. den byla hladina CRP výrazně nižší ve skupině s erdosteinem. Ve stejné skupině rovněž došlo k výraznému zlepšení hodnot BCSS a FEV1 (usilovná vitální kapacita plic, resp. objem vzduchu za 1 sekundu usilovného výdechu). 30. den se hodnoty CRP, plicní funkce a BCSS zlepšily v obou skupinách. Opakování exacerbace ve skupině s erdosteinem bylo 60. den výrazně méně časté než ve skupině s placebem (p < 0,05). Rekurence byla pozitivně asociována s hladinou CRP, který představuje marker systémového zánětu, 10. a 30. den (p < 0,05 pro obě srovnání). Výsledky přehledně shrnuje následující tabulka.

Tab. 1

čas

CRP
 (mg/100 ml) 

FEV1
 (% předpokladu) 

 skóre BCSS 

počet
 exacerbací

ERDOSTEIN

den 0

3,7

47,7

8,1

den 10

0,3**

63,6*

4,4*

den 30

0,3

65,7

2,6

den 60

0,23*

PLACEBO

den 0

3,7

45,9

7,5

den 10

1,4

50,5

5,2

den 30

0,6

54,8

3,5

den 60

0,66

Pozn.: Jsou uvedeny střední hodnoty; * p < 0,05; ** p < 0,01 vs. placebo.

Závěr

Přidání 900 mg erdosteinu denně ke standardní léčbě CHOPN zlepšuje výsledky terapie a redukuje exacerbace. Antioxidační účinek erdosteinu zřejmě urychluje zotavení z exacerbace redukcí zánětu dýchacích cest.

(mkd)

Zdroje:
1. Moretti M., Montagna A. Positive outcomes of 900 mg daily erdosteine in acute exacerbation of COPD. Eur Respir J 2013; 42: P3393.
2. Bittenglová R. Erdostein – antibakteriální mukolytikum. Medicína pro praxi 2006; 1: 43–44.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#