#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antitusikum? Opatrně!

20. 9. 2017

Že je kašel jednoduchá záležitost? To si snad nemyslí nikdo z nás. Svízelná je diagnostika i terapie. A i tak zdánlivě jednoduchá věc, jako je výběr antitusika, se může ukázat jako rozhodující.

Účinná úleva symptomatickou léčbou

Kašel je jedním z nejčastějších symptomů, které pacienty přivádějí k lékaři. Z epidemiologických studií vyplývá, že při dotazování ve kteroukoli dobu jím trpí kolem 40 % respondentů. Ať už je příčina jakákoli, prakticky vždy je spojen s významně zhoršenou kvalitou života a výskytem dalších obtíží, jako jsou poruchy spánku, nauzea nebo bolest na hrudi. Obecně spočívá přístup ke kašli v identifikaci příčiny a její léčbě. To však není vždy snadné ani dokonale účinné. Pak je čas na léčbu symptomatickou, tedy antitusika.

Volba vhodného antitusika

Při výběru antitusik se nabízí základní volba: centrálně, nebo periferně působící? Centrální antitusika, ať již opioidní, nebo neopioidní, účinkují na centrum kašle v mozkovém kmeni. Používají se velmi často, jsou však problematické svými nežádoucími účinky, mezi něž patří zejména vznik závislosti, ospalost nebo nespavost, někdy také potíže s dýcháním. Naproti tomu periferně působící antitusika (levodropropizin) regulují hladinu neuropeptidů v dýchacích cestách a centrální účinky nemají.

Výhody levodropropizinu opřené o metaanalýzu klinických studií

Jsou však srovnatelně účinné? Tuto otázku si položil tým italských odborníků a provedl metaanalýzu 7 klinických studií, které srovnávaly účinek levodropropizinu a kontrolních léčiv v dětské i dospělé populaci. Ukázalo se, že podle všech standardizovaných parametrů účinnosti byl levodropropizin statisticky významně úspěšnější než kontrolní léčiva (p = 0,0015). Heterogenita dat nebyla statisticky významná (p = 0,0534). Levodropropizin tak na základě těchto dat nabízí kromě absence centrálního účinku i další výhodu, kterou je vysoká účinnost.

(pez)

Zdroj: Zanasi A., Lanata L., Fontana G. et al. Levodropropizine for treating cough in adult and children: a meta-analysis of published studies. Multidiscip Respir Med 2015; 10 (1): 19, doi: 10.1186/s40248-015-0014-3.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#