#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Různé formy suplementace vápníku − příznivý účinek, nebo narušení homeostázy?

18. 12. 2017

Přípravků určených k suplementaci vápníku je na našem trhu nepřeberné množství. Nabízejí ale všechny totéž?

Skelet je neobyčejně metabolicky aktivní tkáň, která prochází neustálou remodelací. Během stárnutí a menopauzy se rovnováha mezi resorpcí a novotvorbou kostní hmoty posouvá směrem k resorpci, dochází ke snížení denzity kostní hmoty (BMD) a narušení kostní mikroarchitektury. Tyto změny však můžeme do značné míry ovlivnit životním stylem.

Deficit vitaminu D u většiny postmenopauzálních žen 

Vápník je klíčovou složkou kostní hmoty, a jeho deficience je proto silně asociovaná s osteoporózou. Denní doporučenou dávku vápníku (800–1 000 mg/den) velká část populace nepřijímá kvůli nesprávné výživě, malabsorpci nebo potravinovým intolerancím. Vitamin D3, jehož aktivní forma 1,25(OH)2D3 je kofaktorem potřebným pro absorpci vápníku v gastrointestinálním traktu, je také významně propojen s kostní denzitou. Snížené hladiny sérového vitaminu D jsou běžné – opět kvůli špatné výživě, ale i nedostatku slunečního svitu nebo genetickým mutacím. Výzkum ukázal, že většina postmenopauzálních žen v různých částech světa trpí nedostatkem vitaminu D.

Účinné a neúčinné formy suplementace

Klasická kalciová suplementace se v prevenci i zastavení progrese osteoporózy ukázala jako neúčinná. Požití bolusu citrátu vápenatého má za následek jeho rychlé vstřebání a náhlý vzestup sérové koncentrace vápníku, který je razantním zásahem do homeostázy. Vede ke zvýšení rizika urolitiázy a kardiovaskulárních chorob, ale podle dostupných údajů nemá pozitivní vliv na kostní hmotu. Proto se již tento typ suplementace nedoporučuje dospělým ani dětem.

Zvýšení příjmu vápníku ve stravě a jeho doplňování způsobem, který přirozené cestě odpovídá, zůstává spolu se suplementací vitaminem D klíčovou strategií pro redukci osteoporózy. Absorpce vápníku přijímaného ve stravě má odlišný průběh než v případě vápníku v suplementech, kde se obvykle nachází v podobě různých solí v ionizované formě. Při příjmu vápníku potravou je vrcholu sérových hladin vápníku dosahováno později a jsou o něco nižší a také pokles křivky sérových koncentrací vápníku není tak strmý jako při příjmu bolusové dávky. Tím pádem i silně fortifikované potraviny zůstávají bezpečným a efektivním způsobem, jak doplnit jeho hladinu a zároveň předcházet nežádoucím výkyvům homeostázy.

(pez)

Zdroj: Kruger M. C., Wolber F. M. Osteoporosis: modern paradigms for last century’s bones. Nutrients 2016 Jun; 8 (6): pii: E376, doi: 10.3390/nu8060376.



Štítky
Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#