#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zapadá infekce mikrosporidiemi do mozaiky etiologie Crohnovy choroby?

17. 11. 2014

Patogeneze Crohnovy choroby zůstává i v dnešní době neznámá. Tým španělských vědců ověřil domněnku, zda nemůže rozvoj onemocnění výrazně urychlit současná infekce mikrosporidiemi.

U pacientů s Crohnovou chorobou (zkratka CD) byl nedávno potvrzen signifikantní pokles IL-7 a globální lymfocytární populace v periferní krvi. Tento pokles se výrazně projevoval zejména u γδ T-lymfocytů (podtyp γδ CD8+).

Mikrosporidie (neboli hmyzomorky) jsou houby, které patří mezi obligátní intracelulární parazity vyskytující se hojně u obratlých i bezobratlých živočichů. Mohou napadat i člověka, překvapivě se však nejedná pouze o imunodeficientní jedince. Vědci v uvedeném pokusu se domnívali, že napadení mikrosporidiemi (druhem Encephalitozoon cuniculi) může prohloubit pokles hladin T-lymfocytů a IL-7 a urychlit tak rozvoj Crohnovy choroby.

Provedená retrospektivní case-control studie zahrnovala sérum od 36 pacientů s CD a 36 zdravých jedinců. Pomocí metody ELISA se získaly hladiny IgE- a  IgG-anti-Encephalitozoon protilátek. K průkazu infekce E. cuniculi odebrali vědci současně 44 vzorků střevní sliznice (20 od pacientů s CD, 9 od pacientů s jiným onemocněním a 15 od zdravých jedinců). Následovala jejich analýza pomocí PCR.

Výsledky překvapily. IgE-anti-Encephalitozoon hladiny byly signifikantně vyšší u pacientů s CD: 0,386 (± 0,256) vs. kontrolní skupina 0,201 (± 0,147), < 0,001. Naopak IgG-anti-Encephalitozoon hodnoty vykazovaly významný pokles u pacientů s CD ve srovnání se zdravými jedinci: 0,361 (± 0,256) vs. 0,876 (± 0,380), < 0,001. U 6 z 20 pacientů s CD (30 %) se infekce mikrosporidiemi potvrdila. Všichni adepti z kontrolní skupiny měli nález negativní.

Z uvedeného jasně vyplývá, že pacienti s CD mají vyšší riziko rozvoje infekce mikrosporidiemi. Tato infekce však současně musí být brána v úvahu i jako možný etiologický faktor rozvoje CD.

(msd)

Zdroj: Juan C., Andreau-Ballester, et al. Microsporidia and Its Relation to Crohn's Disease. A Retrospective Study. PLoS One. 2013; 8 (4): e62107. Publikováno online dne 18. 4. 2013.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#