#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití PET/CT v diagnostice nespecifických střevních zánětů

18. 6. 2013

Podle studie publikované v březnu letošního roku v časopise The Journal of Nuclear Medicine je využití pozitronové emisní tomografie (PET/CT) se značenou fluordeoxyglukózou (18F-FDG) vysoce efektivní při diagnostice i sledování vývoje nespecifických střevních zánětlivých onemocnění (IBD), jako jsou Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

Podle studie publikované v březnu letošního roku v časopise The Journal of Nuclear Medicine je využití pozitronové emisní tomografie (PET/CT) se značenou fluordeoxyglukózou (18F-FDG) vysoce efektivní při diagnostice i sledování vývoje nespecifických střevních zánětlivých onemocnění (IBD), jako jsou Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

Neinvazivní metoda

Mezi metody dnes standardně využívané k určení aktivity IBD patří semiinvazivní endoskopické vyšetření a histologické vyhodnocení odebraného slizničního materiálu. Autoři studie se však zabývali možností využití neinvazivní zobrazovací metody  PET/CT k odhalení zánětem postižené sliznice u takto nemocných.

Metodika a výsledky studie

Vědci ke zhodnocení vychytávání 18F-FDG v zánětlivých střevních ložiscích využili myších modelů, u kterých byla předem indukována kolitida. V porovnání s kontrolními subjekty byla v této skupině akumulace fluordeoxyglukózy v postižených tkáních jednoznačně vyšší. Mezi vyšetřením PET/CT detekujícím právě tuto akumulaci a histologickým nálezem slizničního poškození byla zjištěna signifikantní korelace. Podobně korelovaly výstupy z endoskopického vyšetření střeva a z vyšetření PET/CT u 25 pacientů, u nichž byla diagnostikována Crohnova choroba. Vyšetření PET/CT dále odhalilo také extraintestinální změny související se základní chorobou, konkrétně aktivaci kostní dřeně.

Zdá se, že u pacientů s Crohnovou chorobou vyšetření 18F-FDG PET/CT přesně detekuje pokročilé zánětlivé změny a je rovněž schopno demaskovat subepiteliální zánětlivou aktivitu, která může být endoskopickým vyšetřením přehlédnuta. Z tohoto důvodu by daná zobrazovací metoda mohla být v budoucnu více využívaná jako doplňující nástroj ke zhodnocení aktivity nebo kompletní remise onemocnění.

(veri)

Zdroj: Bettenworth D. et al. Translational 18F-FDG PET/CT Imaging to Monitor Lesion Activity in Intestinal Inflammation. J Nucl Med. – publikováno online 20. března 2013; doi:10.2967/jnumed.112.112623



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#