#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv kouření na průběh nespecifických střevních zánětů

15. 9. 2014

Kouření je považováno za významný rizikový faktor rozvoje Crohnovy choroby (CD), který zároveň zhoršuje průběh tohoto onemocnění. Naopak u ulcerózní kolitidy (UC) by podle dostupných údajů mělo mít kouření protektivní vliv.

Autoři z Polska do své studie zahrnuli 95 dospělých pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD). Většinu pacientů s CD tvořili pacienti, kteří v době studie kouřili. Ve srovnání s exkuřáky a nekuřáky byl průběh jejich onemocnění horší, byli častěji hospitalizováni, léčeni imunosupresivy a častěji podstupovali chirurgický zákrok. Pozitivní vliv kouření na průběh UC se ve studii prokázat nepodařilo. Sledovaní nekuřáci a exkuřáci s UC měli sice horší průběh onemocnění než kuřáci, nebyl ale nalezen statistický rozdíl v počtu hospitalizací ani v nutnosti imunosupresivní terapie.

Studie potvrdila negativní vliv kouření na průběh CD, nepodařilo se ale prokázat pozitivní vliv kouření na UC, který je uváděn v literatuře.

(epa)

Zdroj: Karczewski J., Poniedziałek B., Rzymski P., et al. The effect of cigarette smoking on the clinical course of inflammatory bowel disease. Prz Gastroenterol. 2014; 9 (3): 153–9; doi: 10.5114/pg.2014.43577. Epub 2014 Jun 26.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#