#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transplantace stolice v léčbě nespecifických střevních zánětů

11. 11. 2013

Střevní mikroflóra je pravděpodobně součástí patogeneze nespecifických střevních zánětů (IBD). V léčbě IBD jsou proto prováděny i pokusy s transplantací stolice (faecal microbiota transplantation, FMT), která je mimo jiné využívána i v léčbě průjmovitých onemocnění.

Střevní mikroflóra je pravděpodobně součástí patogeneze nespecifických střevních zánětů (IBD). V léčbě IBD jsou proto prováděny i pokusy s transplantací stolice (faecal microbiota transplantation, FMT), která je mimo jiné využívána i v léčbě průjmovitých onemocnění. Cílem autorů britské studie bylo provést systematické zhodnocení dostupných literárních údajů o FMT u pacientů s IBD.

Do rešerše byla zahrnuta data z databází Cochrane a PRISMA. Z celkem 5 320 článků týkajících se FMT u IBD pouze 17 představovalo původní studie, žádná studie ale nebyla kontrolovaná. Do hodnocení bylo zahrnuto i 9 kazuistik popisujících zkušenosti s léčbou FMT u pacientů s IBD, z toho 8 kazuistik se týkalo léčby infekčního průjmu u IBD. Hodnocených 17 studií zahrnovalo 41 pacientů s IBD (27 s ulcerózní kolitidou, 12 s Crohnovou chorobou a 2 s indeterminovanou kolitidou), kteří byli sledováni od 2 týdnů do 13 let. Způsob podání FMT nebyl vždy popsán, ale většinou bylo využito podání při koloskopii či ve formě nálevu (26/33) nebo prostřednictvím enterální sondy (7/33). Většina pacientů, kteří byli FMT léčeni pro IBD, udávala zlepšení symptomů nemoci (19/25) s možností redukce dávky léků (13/17) a postupný nástup remise onemocnění (15/24). U všech pacientů, kteří byli léčeni pro infekci C. difficile, došlo k vyléčení infekce (15/15).

I když jsou informace dostupné k tomuto tématu velmi omezené a nekvalitní, naznačují, že FMT má potenciál být účinnou a bezpečnou terapií IBD minimálně v případech, kdy ostatní léčba selhala. V této oblasti je ale každopádně potřeba provést kvalitní kontrolované studie.

(epa)

Zdroj: Anderson J. L., Edney R. J., Whelan K. Systematic review: faecal microbiota transplantation in the management of inflammatory bowel disease. Aliment Pharmacol Ther. 2012 Sep; 36 (6): 503–16; doi: 10.1111/j.1365-2036.2012.05220.x



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#