#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozdíly v managementu ulcerózní kolitidy u dětí a dospělých pacientů

3. 2. 2014

Incidence IBD v posledních letech neustále narůstá a až čtvrtina nově diagnostikovaných případů se manifestuje u jedinců mladších 20 let. Vzhledem k tomu, že nízký věk v době diagnózy je doprovázen závažnějším průběhem nemoci a vyšším rizikem chirurgického výkonu, měla by být této skupině pacientů věnována zvláštní pozornost.

Na rozdíly v managementu ulcerózní kolitidy (UC) u dětských a dospělých pacientů upozornila skupina expertů z odborných společností ECCO a ESPGHAN. Ti své závěry vyplývající ze systematického přehledu literatury publikovali v posledním vydání Journal of Crohn's and Colitis.

Při rozhodování o vhodné léčebné strategii je potřeba zohlednit fakt, že UC manifestovaná v dětském věku má trochu jiný fenotyp, než je tomu u dospělých pacientů. U dětí se mnohem častěji setkáváme s rozsáhlejším postižením (pankolitida) a také agresivnějším průběhem nemoci. K dalším důležitým specifikám dětského věku pak nepochybně patří problematika růstu, puberty, kostní denzity, vhodných zobrazovacích metod a v neposlední řadě také emocionální vývoj. Tyto a mnoho dalších rozdílů ovlivňují volbu optimálních diagnostických a léčebných algoritmů.

Obecně je doporučováno, aby prakticky všechny děti s UC užívaly nějakou udržovací terapii, přičemž dávky 5-ASA bývají u dětí často vyšší než u dospělých. Vzhledem k vyššímu riziku kortikodependence v dětském věku, která nesmí být tolerována, je u rizikových pacientů plně indikováno časné zahájení imunosupresivní terapie. Na druhou stranu je potřeba myslet i na fakt, že imunosupresivní léčba u dětí může trvat řadu let, a může být tedy spjata i s jistými formami vzácných nežádoucích účinků, ke kterým patří i některé vzácné formy lymfomů. Důležité je také správné načasování případné kolektomie a konstrukce pouche s ohledem na vyšší míru možné infertility u dívek.

Lze tedy shrnout, že terapie UC u dětí by měla zohledňovat současné poznatky „evidence-based medicine“ a doporučení odborných společností, které reflektují dlouhodobé cíle léčby IBD u dětí.

(mik)

Zdroj: Ruemmele F. M., Turner D. Differences in the management of pediatric and adult onset ulcerative colitis — lessons from the joint ECCO and ESPGHAN consensus guidelines for the management of pediatric ulcerative colitis. J Crohns Colitis. 2014 Jan 1; 8 (1): 1–4; doi: 10.1016/j.crohns.2013.10.006.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#