#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizikové faktory nonadherence u pacientů s idiopatickými střevními záněty

23. 2. 2009

Cílem studie lékařů z italské University of Padova bylo určit potenciální rizikové faktory pro nonadherenci u pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Celkem 61 % pacientů podle svých odpovědí dodržovalo doporučenou léčbu...

Celoživotní adherence k léčbě je u pacientů s nespecifickými střevními záněty důležitá pro léčbu onemocnění, pozitivní ovlivnění jeho průběhu, omezení četnosti relapsů i snížení rizika rozvoje kolorektálního karcinomu. Proto je adherence pacienta k terapii klíčová pro zvládnutí onemocnění. Adherence označuje to, jak poctivě pacient dodržuje předepsaný léčebný režim. Zahrnuje vůli zahájit léčbu a užívat léky přesně tak, jak lékař předepsal.

Cílem studie lékařů z italské University of Padova bylo určit potenciální rizikové faktory pro nonadherenci u pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Za tímto účelem byl 485 pacientům rozdán anonymní dotazník s 24 otázkami. Celkem 61 % pacientů podle svých odpovědí dodržovalo doporučenou léčbu a spolupracovalo s lékařem. Podle výsledků průzkumu se kromě věku neprokázaly jiné podstatné sociodemografické vlivy ovlivňující adherenci k léčbě.

Nonadherence byla významně spojena především s věkem pod 40 let (43 % vs. 34 %, P = 0,041). Nejčastějším důvodem nedodržování léčby byla zapomnětlivost, remise onemocnění, krátký čas od stanovení diagnózy a práce na plný úvazek. Perorální podávání léků bylo spojeno s výrazně vyšší adherencí než rektální terapie. Komunikace s lékařem také významně ovlivnila spolupráci pacientů. Pozitivní vliv otevřené komunikace byl prokázán zejména u pacientů mladších 40 let, kteří měli se svým lékařem oboustranně dobrý vztah.

Závěrem lze říci, že rizikové faktory pro nonadherenci zahrnují nižší věk, zaměstnání na plný úvazek a vytížení pacienta, krátký čas od stanovení diagnózy a remisi onemocnění.

(hak)

Zdroj:

  • Alimentary Pharmacology & Therapeutics. January 2008. Volume 27(2), pp. 166–172.


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#