#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizikové faktory nespecifických střevních zánětů (IBD)

10. 6. 2016

Stoupající incidence nespecifických střevních zánětů (IBD) ukazuje na možnou interakci životního prostředí a našich genů. Australští autoři provedli studii rizikových faktorů souvisejících s IBD u dvou různých skupin obyvatel Austrálie (běloši a migranti z oblasti Blízkého východu) a zjistili, že se skutečně poměrně dost liší. Výsledky ukazují na dynamickou souhru podmíněných faktorů a okolního světa.

Nespecifické střevní záněty vznikají na základě interakce mezi genetickou výbavou, zevními rizikovými faktory, střevní mikroflórou a imunitní dysregulací u konkrétního jedince. Studium rizikových faktorů IBD u skupin migrantů ze třetího světa, ve kterých jsou tato onemocnění vzácná, do vyspělých krajin, kde je prevalence těchto chorob velmi vysoká, může vnést více světla do možných souvislostí mezi vlivy životního prostředí a imunitními rizikovými faktory.

Studované skupiny

Autoři práce srovnávali rizikové faktory u skupiny migrantů z Blízkého východu, kteří emigrovali do Austrálie, a porovnávali je s australskou bělošskou populací. Obě tyto populace měly i své příslušné kontrolní skupiny v Austrálii a jedna kontrolní skupina byla sledována rovněž přímo v oblasti Blízkého východu (konkrétně v Libanonu). Celkem bylo do studie zahrnuto 795 osob, z toho 154 blízkovýchodních migrantů (153 v kontrolní skupině), 162 australských bělochů (173 v kontrolní skupině) a 153 lidí v kontrolní skupině v Libanonu.

Výsledná zjištění

Výsledky studie jsou velmi zajímavé. Kouření zvyšuje riziko Crohnovy choroby (CD) ve všech skupinách, zatímco u lidí trpících ulcerózní kolitidou (UC) toto riziko naopak snižuje, ovšem pouze u bělochů. Užívání antibiotik redukuje riziko obou IBD u migrantů z Blízkého východu, ale naopak zvyšuje riziko jejich vzniku u australských bělochů.

Existuje řada hygienických ukazatelů (bydlení na venkově, kontakt s domácími zvířaty, resp. jejich chování a krmení), které snižují riziko vzniku IBD u osob z Blízkého východu, a přitom u bělochů nemají signifikantní význam. Dalšími výraznými rizikovými faktory jsou rodinná anamnéza IBD, apendektomie, tonzilektomie a kojení. To výrazně snižuje riziko CD i UC u migrantů a délka kojení tento trend ještě prohlubuje.

Závěr

Rozdílný vliv jednotlivých rizikových faktorů vzniku IBD u imigrantů a australských bělochů napovídá, že genetická výbava jedince má v rozvoji IBD velký význam. 

(lsf)

Zdroj: Yanna K., Viraj K., Mohamad K. et al. Inflamatory bowel disease risk factors: a population-based case-control of Middle Eastern migration to Australia. Clin Gastroenterol Hepatol 2015 Aug; 13 (8): 1453−1463.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#