#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence virů Epsteina a Barrové, cytomegaloviru a polyomavirů u dětí s nespecifickými střevními záněty

27. 8. 2015

U dětských pacientů s nespecifickými střevními záněty (IBD) jsou nízký věk a léčba thiopuriny rizikovými faktory pro lymfoproliferativní onemocnění. Určitý vliv na rozvoj těchto onemocnění mohou mít i infekce některými viry – virem Epsteina a Barrové (EBV), lidským cytomegalovirem (CMV) či polyomaviry (BKV, JCV). Cílem studie autorů z ČR bylo zhodnotit prevalenci séropozitivity EBV, CMV, BKV a JCV mezi dětmi a adolescenty s IBD a zjistit vliv různých terapeutických režimů na séropozitivitu a virovou nálož těchto virů.

Děti sledované pro IBD v pražském centru ve Fakultní nemocnici v Motole podstoupili vyšetření na přítomnost protilátek EBV, CMV, BKV a JCV. Vyšetřeno bylo celkem 106 dětí s Crohnovou chorobou (68 %), ulcerózní kolitidou (29 %) a neklasifikovatelným IBD (3 %).

Protilátky proti EBV byly nalezeny u 64 % vyšetřených dětí, přičemž prevalence narůstala s věkem. S pozitivitou protilátek proti EBV byla spojena léčba azathioprinem (p = 0,003), a to i po úpravě podle pohlaví, věku a aktivity onemocnění. Zároveň bylo nalezeno signifikantní spojení mezi počtem kopií viru zjištěných polymerázovou řetězovou reakcí v krvi pacientů a dávkou infliximabu (p = 0,023). Signifikantní vliv léčby nebo dalších klinických charakteristik na prevalenci séropozitivity nebo virovou nálož u ostatních virů nalezen nebyl.

Léčba azathioprinem se jeví jako rizikový faktor časné pozitivity protilátek proti EBV u dětí s IBD, dávka infliximabu byla spojena s vyšší virovou náloží EBV.

(epa)

Zdroj: Hradsky O., Copova I., Zarubova K., Durilova M., Nevoral J., Maminak M., Hubacek P., Bronsky J. Seroprevalence of Epstein-Barr Virus, Cytomegalovirus, and Polyomaviruses in Children with Inflammatory Bowel Disease. Dig Dis Sci. 2015 Jun 20. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#