#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malignity a mortalita dětských pacientů s IBD

1. 4. 2014

Kombinace závažného fenotypu Crohnovy nemoci diagnostikovaného v dětském věku a potřeby intenzivní medikamentózní terapie může vést ke zvýšení rizika vzniku malignit i celkové mortality. Pracovní skupina pro IBD u dětí při ESPGHAN provedla nadnárodní studii hodnotící výskyt malignit a mortalitu u dětských pacientů s IBD.

Zmiňované studie se účastnilo celkem 20 evropských zemí a také Izrael. Zástupce z každé země opakovaně kontaktoval všechny dětské gastroenterology z každého státu za účelem nahlášení výskytu malignity a/nebo mortality dětských pacientů s IBD, ke kterým došlo po stanovení diagnózy IBD v průběhu let 2006–2011.

Celkem bylo zaznamenáno 18 případů malignity a 31 úmrtí u celkem 44 dětí (26 chlapců), u kterých byla diagnóza IBD (ulcerózní kolitida, n = 21) stanovena ve věku 10,0 roku (medián, rozmezí 3,0–14,0). Nejčastější příčiny mortality byly ty infekční (n = 14), pak se jednalo o malignity (n = 5), nekontrolovanou aktivitu onemocnění IBD (n = 4), úmrtí v souvislosti s výkonem (n = 3), ale také o jiná, s IBD nesouvisející onemocnění (n = 3) a u dvou případů šlo o neznámé příčiny. K nejčastějším malignitám patřily hematopoetické tumory (n = 11), z nichž se ve třech případech jednalo o hepatosplenický T-lymfom a v dalších třech případech o lymfomy spojené s EBV virem.

Malignity jsou tedy sice u pediatrických pacientů s IBD vzácné, nicméně kumulativní hodnoty nejsou zanedbatelné. Mortalita je v této skupině spojena zejména s infekčními příčinami, a to hlavně u pacientů s kombinací dvou a více imunosupresiv; k dalším příčinám pak patří také malignity a nekontrolovaná aktivita onemocnění. Alespoň v šesti případech se pak vzhledem k fenotypu jednalo pravděpodobně o lymfomy související s léčbou.

(mik)

Zdroj: De Ridder L., Turner D., Wilson D. C., et al. Malignancy and Mortality in Pediatric Patients with Inflammatory Bowel Disease: A Multinational Study from the Porto Pediatric IBD Group. Inflamm Bowel Dis. 2014 Feb; 20 (2): 291–300; doi: 10.1097/01.MIB.0000439066.69340.3c.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#