Mají zánětlivá střevní onemocnění vliv i na čich a chuť pacientů?
Nová studie německých vědců publikovaná v časopise PloS One se zaměřila na pacienty se zánětlivými střevními onemocněními (zkratka IBD). Konkrétně studovali vliv onemocnění a aktuální medikace na vnímání chuťových a čichových vjemů.
Nová studie německých vědců publikovaná v časopise PloS One se zaměřila na pacienty se zánětlivými střevními onemocněními (zkratka IBD). Konkrétně studovali vliv onemocnění a aktuální medikace na vnímání chuťových a čichových vjemů.
Do pokusu bylo zařazeno celkem 59 pacientů s IBD – 37 z nich trpělo Crohnovou chorobou a zbylých 22 ulcerózní kolitidou. Jednotlivé vjemy se testovaly za použití speciálních čichových tyčinek a chuťových stripů. Získané informace porovnali výzkumníci s výsledky kontrolní skupiny (sestavené ze zdravých jedinců) a publikovanými normativními daty.
Závěry byly překvapivé. Mezi pacienty s IBD zjistili vědci snížený práh pro vnímání zápachu, nikoliv však pro jeho identifikaci. Stejně tak pacienti vykazovali horší chuťové vnímání všech základních chutí (vyjma kyselé) ve srovnání s normativními daty. Celých 57,6 % pacientů postižených IBD trpělo hyposmií (sníženou čichovou ostrostí), 30,5 % pacientů s IBD mělo snížené vnímání chuťových podnětů (tzv. hypogeusii).
Subjektivní sebehodnocení všech zúčastněných z IBD skupiny poukázalo na fakt, že si pacienti snížení chuťových či čichových vjemů nejsou vědomi. Za zmínku stojí, že v rámci IBD skupiny nebyl nalezen relevantní rozdíl hodnot mezi pacienty s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou. Momentální aktivita onemocnění ani užívaná terapie neměly na olfaktorní/gustatorní funkce vliv.
Z uvedeného jasně vyplývá, že pacienti s IBD mají signifikantně zhoršené vnímání chutí i vůní. Vzhledem k tomu, že se nejedná o ojedinělé případy, doporučují vědci plošné testování všech postižených. Stanovené výsledky nemocným s IBD poskytnou informace o míře jejich postižení. Jen tak mohou poznat své limity a díky tomu zlepšit i kvalitu svého života.
(msd)
Zdroj: Steinbach S., et al. Smell and Taste in Inflammatory Bowel Disease. PLos One, 2013 Sep 25; 8 (9): e73454.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.