#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Která strategie zvýšení adherence k léčbě ulcerózní kolitidy je nejúčinnější?

5. 12. 2017

Analýza výsledků průřezového průzkumu u pacientů s ulcerózní kolitidou ukázala adherenci k léčbě 86 % a vytipovala hlavní strategie, které pacientům pomáhají dodržovat léčbu.

Úvod

Nonadherence pacientů s ulcerózní kolitidou (UC), která podle publikovaných údajů dosahuje 30–45 %, zvyšuje riziko klinického relapsu 1,4–5,5×. Nedávno publikovaná práce japonských autorů se proto pokusila najít strategie, které pomáhají pacientům s ulcerózní kolitidou dodržovat léčbu.

Metodika průzkumu

Do průzkumu bylo zahrnuto 671 pacientů s diagnózou UC, kteří navštívili jednu ze 4 městských nemocnic v Japonsku mezi červnem 2009 a prosincem 2012. Průměrný věk pacientů činil 40,2 roku a 54,3 % tvořili muži. Byla hodnocena adherence k užívání 5-ASA (kyseliny 5-aminosalicylové) v posledních 7 dnech před zařazením do studie podle počtu užitých tablet (dle sdělení pacienta) a předepsané dávky uvedené ve zdravotní dokumentaci. Dále bylo ve spolupráci se zdravotníky a pacienty předem vytipováno 7 strategií, které mohou pacientům pomoci zlepšit dodržování léčby. V průzkumu byl hodnocen přínos těchto strategií pro zvýšení adherence dle názoru zařazených pacientů (na škále od 1 do 4). Logistická regresní analýza poté ověřovala vliv dalších faktorů na přínos jednotlivých strategií.

Strategie zvýšení adherence a jejich přínos

  1. „Léky mám stále u sebe.“
  2. „Léky si nechávám tam, kde jím.“
  3. „Léky mám stále připravené, abych si je mohl(a) vzít kamkoli s sebou.“
  4. „Dávám si na každý den léky do dávkovací krabičky.“
  5. „Když odcházím z domova, užiji lék, i když je to třeba trochu brzy.“
  6. „Když si zapomenu vzít lék, vezmu si příště dávku navíc.“
  7. „Mám lidi, kteří mi připomínají, že si mám vzít lék.“

Výsledky ukázaly největší přínos strategií č. 2 a 4, a to i po úpravě na další faktory potenciálně ovlivňující adherenci, jako je vztah pacienta s lékařem, věk pacienta, počet užívaných tablet za den, délka remise, průvodní medikace apod.

Závěr

Tyto strategie bude možné dále využít k vytvoření v programu na zvýšení adherence k léčbě ulcerózní kolitidy. Adherenci samozřejmě ovlivňuje i počet denních dávek − tj. čím méně jich pacient musí užívat, tím větší je jeho celková adherence k léčbě. Trendem posledních let je v tomto směru „1 dávka 1× denně“.

(zza)

(zza)

Zdroj: Kawakami A., Tanaka M., Naganuma M. et al. What strategies do ulcerative colitis patients employ to facilitate adherence? Patient Prefer Adherence 2017 Jan 27; 11: 157−163.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#