#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Histologická remise jako nový terapeutický cíl?

9. 2. 2015

Pokroky v managementu nespecifických střevních onemocnění (IBD) vedly nepochybně také ke změně dosavadních terapeutických cílů. Je již dobře známo, že endoskopicky prokazatelné slizniční hojení je u pacientů s IBD spojeno s lepšími výsledky léčby, nicméně o významu dosažení histologické remise je zatím údajů málo.

V prosincovém vydání časopisu Journal of Crohn’s and Colitis byl nedávno publikován systematický přehled, který měl za cíl zjistit, jestli by se právě histologická neboli „kompletní“ remise měla stát dalším terapeutickým cílem v léčbě pacientů s IBD.

Autoři zmiňované práce prohledávali 1. října 2013 a následně 1. března 2014 online databáze (OVID SP MEDLINE, OVID EMBASE, National Pubmed Central Medline, Cochrane Library, ISI, abstrakta z konferencí) za použití MeSH (Medical Subject Headings) termínů a klíčových slov: „nespecifické střevní záněty“, „Crohnova nemoc“, „ulcerózní kolitida“, „kolitida“ a dále  „slizniční hojení“, „histologické hojení“, „patologické hojení“, „histologické skórování“ nebo „patologické skórování“.

Celkem bylo nalezeno 2951 článků, k finální analýze pak z toho bylo použito 120 textů. Nebyla nalezena žádná ověřená definice histologické remise IBD. Celkem bylo sice nalezeno 22 různých histologických skórovacích systémů pro IBD, žádný z nich však nebyl plně ověřen. Mikroskopický zánět totiž přetrvává i ve velkém procentu případů onemocnění s normálním makroskopickým endoskopickým nálezem. Bylo prokázáno, že histologická remise může predikovat riziko vniku komplikací u ulcerózní kolitidy přesahující endoskopické slizniční hojení, i když v případě Crohnovy nemoci není o tomto faktu k dispozici dostatek dat.

Histologická remise představuje u pacientů s IBD odlišný terapeutický cíl než endoskopicky prokazatelné slizniční hojení, v praxi ani v klinických studiích však zatím nebývá rutinně používán. V současné době je zapotřebí najít standardizovaný a validovaný histologický skórovací systém a také potvrdit prognostickou hodnotu histologické remise jako terapeutického cíle u pacientů s IBD.

(mik)

Zdroj: Bryant R. V., Winer S., Travis S. P., Riddell R. H. Systematic review: histological remission in inflammatory bowel disease. Is „complete“ remission the new treatment paradigm? An IOIBD initiative. J Crohns Colitis. 2014 Dec 1; 8 (12): 1582–97. doi: 10.1016/j.crohns.2014.08.011



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#