#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Faktory ovlivňující patogenezi nespecifických střevních zánětů

26. 7. 2015

Nespecifické střevní záněty (IBD), jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, se vyznačují chronickým průběhem s opakujícími se relapsy. Celosvětovým problémem je jejich rostoucí incidence. Odborníci předpokládají, že IBD jsou výsledkem vystupňované imunitní odpovědi na přítomnost mikrobů ve střevě u vnímavých jedinců.

Etiologie IBD je stále z velké míry neobjasněná, zcela jistě se jedná o komplexní interakci mezi genetickými a environmentálními faktory, na které se podílí střevní mikroflóra a imunitní systém jedince. 

Genetické faktory

Je známo celkem 163 rizikových genových lokusů pro IBD, jejich počet navíc stále roste. Doposud byla za hlavní faktor v patogenezi onemocnění považována získaná imunita, nyní se zdá, že stejně významnou roli může mít i imunita vrozená. Genetické faktory ale tvoří pouze část mechanismu onemocnění. 

Environmentální faktory

Není pochyb o tom, že environmentální faktory hrají v patogenezi IBD důležitou roli, ať už se jedná o kouření, stravu, užívané léky, místo původu, sociální status, či psychologické faktory. Největší pozornost byla dosud věnována kouření.

Mikrobiální faktory

Lidská střevní mikroflóra se skládá přibližně z 1150 bakteriálních druhů. Tato mikroflóra se vytváří během prvních dvou let života, poté zůstává již víceméně stabilní. Mezi změnami ve střevní mikroflóře a rozvojem IBD je jasná souvislost.

Imunitní faktory

Výzkum v oblasti objasňování patogeneze IBD se dlouhou dobu věnoval problematice slizniční imunity, zejména odpovědi T-lymfocytů. Dostupné důkazy naznačují, že dysfunkce vrozené a získané imunity přispívají ke vzniku abnormální střevní zánětlivé reakce u pacientů s IBD. 

Nedávný pokrok v chápání IBD pomáhá objasňovat vzájemně související faktory, které se podílejí na jeho vzniku, včetně získané a vrozené imunity. Nové studie také objasňují interakci mezi genetickými faktory na straně jedné a mikrobiálními a environmentálními vlivy na straně druhé.

(tda)

Zdroj: Zhang Y. Z., Li Y. Y. Inflammatory bowel disease: pathogenesis. World J Gastroenterol 1/2014: 91–99.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#