#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Environmentální faktory a riziko vzniku IBD

28. 2. 2013

V únorovém vydání Journal of Crohn's and Colitis byly publikovány výsledky zajímavé práce zabývající se stále aktuální problematikou etiologie zánětlivých střevních onemocnění (IBD).

V únorovém vydání Journal of Crohn's and Colitis byly publikovány výsledky zajímavé práce zabývající se stále aktuální problematikou etiologie zánětlivých střevních onemocnění (IBD). Dánští pediatři se v ní pokusili blíže popsat environmentální rizikové faktory vzniku IBD u dětí mladších 15 let.

Do zmiňované dánské studie byli v období od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2009 prospektivně zařazeni pacienti s IBD a náhodně vybraní zdraví jedinci (tvořící kontrolní skupinu) z jasně definovaných oblastí Dánska. Pomocí dotazníku byly od těchto jedinců získány údaje týkající se jejich socioekonomického stavu, místa bydliště, životních podmínek, prodělaných infekcí i stravovacích návyků.

Dotazník vyplnilo celkem 118 pacientů s IBD (59 s Crohnovou nemocí [CD], 56 s ulcerózní kolitidou [UC], 3 s indeterminovanou kolitidou [IBDU]) a také 477 zdravých kontrol. Na základě analýzy těchto údajů bylo identifikováno několik rizikových faktorů vzniku IBD. Konkrétně se jednalo o výskyt IBD u příbuzných první linie (IBD: OR 6,1 [95% CI 2,5–15,1]; CD 6,8 [2,3–20,2]; UC 6,1 [2,3–16,0]), vysoký příjem cukru (IBD 2,5 [1,0–6,2], CD 2,9 [1,0 až 8,5]), předchozí hospitalizace pro gastrointestinální infekci (IBD 7,7 [3,1–19,1], CD 7,9 [2,5–24,9], UC 7,4 [2,5–21,6]) a stresující události (IBD 1,7 [1,0–2,9]). K protektivním faktorům pak patřila častější konzumace zeleniny (CD 0,3 [0,1–1,0], UC 0,3 [0,1–0,8]) a celozrnného pečiva (IBD 0,5 [0,3–0,9], CD 0,4 [0,2 až 0,9]). Zvýšené riziko CD ve srovnání s UC bylo prokázáno u nemocných žijících ve větších městech (OR 1,3; 1,1–1,6).

Autorům se tedy podařilo označit několik rizikových i protektivních faktorů vzniku IBD. K lepšímu pochopení etiologie a fenotypů pediatrických forem IBD budou zapotřebí další studie zabývající se právě vlivem environmentálních faktorů na vznik těchto onemocnění.

(mik)

Zdroj: Jakobsen C., Paerregaard A., Munkholm P., Wewer V. Environmental factors and risk of developing paediatric inflammatory bowel disease – A population based study 2007–2009. J Crohn's Colitis. 2013 Feb; 7 (1): 79–88; doi: 10.1016/j.crohns.2012.05.024.



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#