#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Adherence pacientů se střevním zánětlivým onemocněním

15. 2. 2009

Z výsledků dotazníkové studie vyplývá, že muži, pacienti s diagnostikovanou ulcerózní kolitidou, vykazovali nižší adherenci. Nízkou adherenci měli také pacienti bez pracovní neschopnosti, tj. zaměstnaní. U žen byl signifikantním faktorem věk pacientky, ten určoval u žen mladších třiceti let nízkou adherenci.

Popisovaná studie se týká pacientů s diagnostikovaným nespecifickým střevním zánětem, tedy Crohnovou chorobou (CD) či ulcerózní kolitidou (UC). Adherence označuje to, jak poctivě pacient dodržuje předepsaný léčebný režim. Zahrnuje vůli zahájit léčbu a užívat léky přesně tak, jak je lékař předepsal. Studie probíhala formou dotazníku u ambulantních pacientů v průběhu sedmi let. Statistické metody zohledňovaly věk, pohlaví, socioekonomické i další faktory.

Z celkem 326 pacientů užívalo 58 % medikaci 5-ASA (kyselina 5-aminosalicylová) a 21 % imunosupresivní léky. Adherence (ukazatel úspěšnosti a průběhu léčby) byla poté rozdělena na nízkou a vysokou, a dále hodnocena podle určení konkrétních příčin případné nespolupráce.

Z výsledků dotazníkové studie vyplývá, že muži, pacienti s diagnostikovanou ulcerózní kolitidou, vykazovali nižší adherenci. Nízkou adherenci měli také pacienti bez pracovní neschopnosti, tj. zaměstnaní. U žen byl signifikantním faktorem věk pacientky, ten určoval u žen mladších třiceti let nízkou adherenci. Užívání 5-ASA (perorálně či rektálně) nebylo v žádné souvislosti s dodržováním léčby. U žen byla otázka užívání imunosupresivních léků spojena s vysokou adherencí. Malá ochota a špatná spolupráce pacienta s lékařem byla spojena s nízkou adherencí.

Přibližně u jedné třetiny pacientů této kanadské studie byla zaznamenána nízká adherence. Hodnoty se překvapivě výrazně lišily mezi pohlavími. Z výsledků vyplývá, že vysoká adherence byla zjištěna u 73 % mužů a 63 % žen z celkových 326 účastníků studie.

Zdroj:

(mpm)


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#