#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VOYAGER − metaanalýza vlivu statinové terapie na hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů u pacientů léčených pro hypercholesterolémii

6. 9. 2016

Zvýšené hladiny triglyceridů (TG) jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. U pacientů s mírnou či střední hypertriglyceridémií je primárním cílem léčby hyperlipidémie snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c), ale důležité je také snížení TG. Statiny jsou v této indikaci léky první volby. Metaanalýza randomizovaných klinických studií s téměř 16 tisíci pacienty prokázala, že míra snížení hladiny LDL-c a TG závisí na výběru statinu a jeho dávce.

Úvod

U pacientů s mírnou a střední hypertriglyceridémií, která je Evropskou společností pro aterosklerózu (EAS) definovaná jako hladina TG v rozmezí 177−885 mg/dl (odpovídá 2,0−10,0 mmol/l), je většinou doporučováno dosáhnout hodnot TG < 150 mg/dl (< 1,7 mmol/l). Práce využívající data z metaanalýzy VOYAGER zkoumala snížení hladin LDL cholesterolu a TG celkem u 15 800 pacientů, kteří měli na počátku sledování hladinu TG > 177 mg/dl (odpovídá > 2,0 mmol/l). Byl posuzován účinek terapie rosuvastatinem (5−40 mg), atorvastatinem (10–80 mg) a simvastatinem (10–80 mg). Do metaanalýzy byly zahnuty jen randomizované klinické studie přímo porovnávající jednotlivé látky.

Výsledky

Průměrný pokles LDL cholesterolu činil 26,9−55,5 %. Rosuvastatin v dávce 10−40 mg prokázal větší snížení hladin LDL-c než stejná nebo dvojnásobná dávka atorvastatinu či simvastatinu (p < 0,05).

Hodnota TG poklesla v průměru o 15,1−31,3 %. Rosuvastatin v dávce 10 mg snížil hladinu TG více než stejná dávka atorvastatinu (p < 0,05). V dávkách 20 a 40 mg byly účinky rosuvastatinu i atorvastatinu na hladinu TG totožné. Rosuvastatin v dávkách 10−40 mg snížil hladinu TG více než stejná nebo dvojnásobná dávka simvastatinu (p < 0,01).

Závěr

Snížení hladin LDL cholesterolu a TG u pacientů s hyperlipidémií bylo závislé na výběru statinu a jeho dávce. Bylo prokázané vyšší snížení hladiny LDL-c než TG. Další přidaná léčba snižující TG by následně zmenšila i kardiovaskulární rizika pacientů.

(imt)

Zdroj: Karlson B. W., Palmer M. K., Nicholls S. J. et al. A VOYAGER meta-analysis of the impact of statin therapy on low-density lipoprotein cholesterol and triglyceride levels in patients with hypertriglyceridemia: Am J Cardiol 2016 May 1; 117 (9): 1444−1448, doi: 10.1016/j.amjcard.2016.02.011.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#