#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinky atorvastatinu na renální parametry a kardiovaskulární onemocnění u pacientů s diabetem mellitem

22. 6. 2015

V této studii autoři zkoumali, zda podávání atorvastatinu ovlivňuje onemocnění ledvin při cukrovce a zda se účinek atorvastatinu na kardiovaskulární onemocnění (CVD) liší podle stavu ledvin u pacientů s diabetem mellitem.

Vědci v této studii použili jako základní hodnocené parametry odhadovanou glomelurální filtraci (eGFR), albuminurii a přítomnost CVD. Při vstupu do studie byla u 34 % pacientů eGFR 0,5–1 ml/s/1,73 m2. Léčba atorvastatinem přinesla mírné zlepšení při pravidelném měření hodnot eGFR jednou za rok (nárůst o 0,003 ml/s/1,73 m2, p = 0,01), tento nárůst se nejvíce projevil u pacientů s albuminurií (nárůst o 0,0063 ml/s/1,73 m2, p = 0,03). Na začátku studie mělo 21,5 % pacientů albuminurii a u 6,8 % pacientů se albuminurie vyvinula během studie. Atorvastatin však neměl vliv na incidenci albuminurie ani na návrat k normálním hodnotám.

U 970 pacientů s mírným snížením hodnot eGFR 0,5–1 ml/s/1,73 m2 došlo při léčbě ke snížení výskytu CVD o 42 %, incidence cévní mozkové příhody se snížila dokonce o 61 %. Efekt léčby byl podobný u všech pacientů ve studii, během léčby došlo ke snížení výskytu CVD o 27 %. Vliv léčby na rozvoj těžkého ledvinného postižení nebylo možno stanovit, protože ve studii byl nízký výskyt albuminurie.

Atorvastatin má na hodnotu eGFR mírně pozitivní vliv, zejména u pacientů se zjištěnou albuminurií. Incidenci albuminurie ale atorvastatin neovlivnil. Pozitivní vliv měla léčba atorvastatinem na snížení incidence CVD.

(tda)

Zdroj: Colhoun H. M., Betteridge D. J., Durrington P. N., Hitman G. A., Neil H. A., Livingstone S. J., Charlton-Menys V., DeMicco D. A., Fuller J. H. CARDS Investigators. Effects of atorvastatin on kidney outcomes and cardiovascular disease in patients with diabetes: an analysis from the Collaborative Atorvastatin Diabetes Study (CARDS). Am. J. Kidney Dis. 11/2009: 810. Online: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19540640



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#