#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při zmírnění intermitentních klaudikací je nejúčinnější naftidrofuryl

2. 9. 2015

Metaanalýza studií porovnávajích cilostazol, naftidrofuryl a pentoxifyllin v léčbě intermitentních klaudikací ukázala nejlepší účinnost u naftidrofurylu, navíc s minimem závažných nežádoucích účinků.

Do této metaanalýzy bylo na základě systematického přehledu literatury z 9 databází zařazeno 11 randomizovaných kontrolovaných studií, které hodnotily uvedené přípravky v léčbě pacientů s periferní aterosklerózou projevující se intermitentními klaudikacemi, které přetrvávaly i při konzervativní léčbě. Sledovaným parametrem byla maximální vzdálenost dosažená chůzí (MWD) a vzdálenost dosažená chůzí bez bolesti (PFWD).

Výsledky ukázaly největší zlepšení z hlediska MWD a PFWD u pacientů léčených naftidrofurylem (pravděpodobnost nejlepších výsledků léčby 0,947, resp. 0,987), poté při léčbě cilostazolem a poté pentoxifylinem. V porovnání s placebem se MWD zvýšila o 60 % při podávání naftidrofurylu (95% CI 20–114), o 25 % při podávání cilostazolu (95% CI 11–40) a o 11 % při podávání pentoxifylinu (95% CI −1 až 24). PFWD se v porovnání s placebem prodloužila o 49 % u naftidrofurylu, o 13 % u cilostazolu a o 9 % u pentoxifylinu.

Autoři této metaanalýzy z roku 2012 došli k závěru, že naftidrofuryl a cilostazol jsou účinnými přípravky v léčbě intermitentních klaudikací. Jako nejúčinnější se jeví naftidrofuryl.

(zza)

Zdroj: Stevens J. W., Simpson E., Harnan S., et al. Systematic review of the efficacy of cilostazol, naftidrofuryl oxalate and pentoxifylline for the treatment of intermittent claudication. Br J Surg. 2012 Dec; 99 (12): 1630–1638.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#