#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozitivní vliv atorvastatinu na tuhost artérií u diabetiků 2. typu

20. 8. 2015

Statiny zlepšují lipidový profil a redukují zánět ve stěně cév. Nemáme však k dispozici informace týkající se tuhosti arterií u diabetiků. Irští autoři se zaměřili na studium efektu statinů na snížení tuhosti centrálních arterií, a to u mužů s diabetem 2. typu.

Diabetes mellitus 2. typu je spojen s různými kardiovaskulárními rizikovými faktory. Mezi ně patří mimo jiné také zvýšená tuhost centrálních artérií, což vede ke zvýšenému systolickému krevnímu tlaku, hypertrofii levé komory a sníženému diastolickému krevnímu tlaku. Tuhost artérií může být měřena pomocí rychlosti pulzové vlny (pulse wave velocity, PWV) v oblasti karotid či femorální artérie.

Do studie bylo zařazeno 51 pacientů, kteří přerušili léčbu statiny na 6 týdnů a poté byli náhodně randomizováni do dvou skupin – první zahájila podávání atorvastatinu v dávce 10 mg, druhá skupina v dávce 80 mg denně. Tuhost centrálních artérií byla hodnocena před randomizací a po 3 a 12 měsících. Dále byly měřeny také hodnoty CRP či osteoprotegerinu (OPG) – tedy citlivých markerů zánětu cévní stěny. PWV se snížilo z 10,37 ± 1,30 m/s na 9,68 ± 1,19 m/s v měsíci 3 a na 9,10 ± 1,17 m/s po roce léčby (obojí statisticky signifikantní rozdíly). Snížení PWV se mezi věkovými skupinami významně nelišilo. Signifikantně se také snížily hodnoty CRP a OPG.

Atorvastatin prokázal schopnost snižovat tuhost centrálních artérií u mužů s diabetem 2. typu. Ve studii nebyly pozorovány nežádoucí účinky závislé na dávce atorvastatinu.

(eza)

Zdroj: Davenport C. et al. The Effects of Atorvastatin on Arterial Stiffness in Male Patients with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res – publikováno 30. dubna 2015; doi: 10.1155/2015/846807



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#