#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osvědčené látky v nové fixní kombinaci

1. 11. 2015

Nabídka fixních kombinací látek se v hypertenziologii stále rozšiřuje. Výhodou je především lepší komfort pro nemocného a s tím související podpoření compliance. Podávání inhibitoru angiotenzin konvertujícího enzymu (ACEi) ramiprilu a dihydropyridinového blokátoru kalciového kanálu amlodipinu nemocným s různým nutričním stavem popsala práce uveřejněná loni v časopisu Pharmacological Reports.

Nadváha a obezita snižují efektivitu léčby vysokého krevního tlaku. U této skupiny pacientů je proto třeba využít každou možnost zlepšení výsledků terapie – už jen proto, že zvýšená tělesná hmotnost sama o sobě představuje významné kardiovaskulární riziko. Při léčbě obézních pacientů je tak potřeba častěji využít kombinaci více antihypertenziv, což ovšem pro nemocného může znamenat zátěž.

V hypertenziologii se v této souvislosti široce cituje metaanalýza publikovaná v časopisu The Lancet, kterou provedl Ajay K. Gupta. Porovnávala účinnost a compliance u volné a fixní kombinace antihypertenziv a zahrnovala patnáct studií. Fixní kombinace byla spojena se signifikantně vyšší compliance a pacienti, kteří ji užívali, měli lepší výsledky léčby a paradoxně i nižší výskyt nežádoucích účinků.

Studie publikované v časopisu Pharmacological Reports se zúčastnilo 24 240 nemocných, kteří byli v nedávné době převedeni na fixní kombinaci ramiprilu a amlodipinu se zachováním stejného dávkování, jaké měla jejich předchozí terapie. Ukázalo se, že efektivita medikace vzrostla během follow-up z 32,9 na 76,5 %. I když byly nadváha a obezita u pacientů spojeny s vyšším rizikem nedostatečného dosažení doporučených hodnot krevního tlaku, měla i tato skupina z fixní kombinace benefit. Přípravek byl také nadstandardně snášen: více než 95 % nemocných hodnotilo jeho tolerabilitu jako dobrou nebo velmi dobrou. Nežádoucí účinky se projevily jen u 0,35 % pacientů, a to nezávisle na nutričním stavu.

Vysoká míra spokojenosti s léčbou byla v dotaznících potvrzena u 57,0 % pacientů s normální váhou, 54,5 % nemocných s nadváhou a 50,6 % obézních účastníků. Ačkoliv byla ve skupině nemocných s nadváhou a obezitou míra spokojenosti i tolerance mírně horší, byla stále velmi uspokojivá. Incidence nežádoucích účinků a subjektivně vnímaný benefit se u fixní kombinace proti režimům s více tabletami mezi skupinami s různým nutričním stavem nelišily.

(ond)

Zdroj: Olszanecka-Glinianowicz M., Smertka M., Almgren-Rachtan A., Chudek J. Ramipril/amlodipine single pill – effectiveness, tolerance and patient satisfaction with antihypertensive therapy in relation to nutritional status. Pharmacol Rep 2014 Dec; 66 (6): 1043–1049; doi: 10.1016/j.pharep.2014.06.020.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#