#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiovaskulární benefity léčby rosuvastatinem a atorvastatinem v simulovaném modelu

27. 10. 2016

Počítačem simulované klinické studie srovnávaly head-to-head rosuvastatin s atorvastatinem z hlediska snížení kardiovaskulárních rizik a hodnotily také význam iniciální volby léku a terapeutického režimu nebo dopady změny léčby.

Metodika studie

Dosud nebyla publikována práce, která by přímo (head-to-head) srovnala tyto dva účinné statiny, proto vědci z Itálie, Švédska a Spojených států amerických nasimulovali tři takové studie za pomoci počítačového modelu Archimedes. Jedná se o simulaci, která bere v potaz specifika lidské fyziologie i chování, léčebných intervencí i zdravotnických systémů. Modelování populací a výpočty provádí na základě dostupných epidemiologických, klinických a fyziologických informací z klinických a observačních studií a národních registrů. Tým zkoumal klinickou účinnost léčby rosuvastatinem a atorvastatiem, soustředil se na dopady iniciální volby léčebného režimu a rovněž hodnotil efekt převedení léčby z rosuvastatinu na atorvastatin.

Výsledky

V prvním modelu vedla léčba rosuvastatinem k výraznějšímu snížení závažných kardiovaskulárních nežádoucích příhod (MACE − major adverse cardiac events) než léčba atorvastatinem po 5 i 20 letech. Sledována byla dávka 20 mg rosuvastatinu proti 40 mg atorvastatinu, dávka 40 mg rosuvastatinu proti 80 mg atorvastatinu a 20 mg rosuvastatinu proti 80 mg atorvastatinu (p < 0,05 pro všechna srovnání).

Druhý model potvrdil výraznější snížení MACE u pacientů s iniciálně předepsaným rosuvastatinem ve srovnání s pacienty, kteří zahájili léčbu atorvastatinem (relativní riziko RR po 5 letech 0,918; p < 0,001). Třetí model ukázal, že riziko MACE bylo vyšší u pacientů převedených z rosuvastatinu na atorvastatin ve srovnání s těmi, kteří zůstali léčeni rosuvastatinem (RR po 5 letech 1,109; p < 0,001).

Závěr

Výsledky simulovaných klinických testů naznačují, že léčba rosuvastatinem přináší větší kardiovaskulární benefity než léčba atorvastatinem, a to hned z několika hledisek.

(imt)

Zdroj: Colivicchi F., Sternhufvud C., Gandhi S. K. Impact of treatment with rosuvastatin and atorvastatin on cardiovascular outcomes: evidence from the Archimedes-simulated clinical trials. Clinicoecon Outcomes Res 2015 Nov 27; 7: 555−565, doi: 10.2147/CEOR.S88817.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#