#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časné nasazení statinů po infarktu upravuje metabolický profil

20. 8. 2015

Statiny patří mezi základní léky primární i sekundární kardiovaskulární prevence. Mechanismus jejich účinku se opírá o omezení syntézy cholesterolu de-novo přes inhibici enzymu HMG-CoA-reduktázy. Použití atorvastatinu u nemocných po infarktu myokardu se věnovala studie uveřejněná letos v časopise Drug Design.

Incidence dyslipidémií v západní populaci stále stoupá a režimová opatření k jejímu managementu často nedostačují. Jedná se přitom o klíčový rizikový faktor celé řady patologií, včetně infarktu myokardu a jeho komplikací. Dyslipidémie je navíc zodpovědná za rozvoj aterosklerózy, endoteliální dysfunkci, aktivaci zánětu cévní stěny a trombogenezi. Statiny tedy omezením syntézy cholesterolu rizika související s dyslipidémií snižují.

Publikovaná práce sledovala 210 pacientů, kteří prodělali infarkt s ST-elevací. Atorvastatin jim byl nasazen již během prvních 24 hodin po příhodě. Randomizováni byli do dvou větví, první dostávala 20 mg účinné látky denně, druhá potom 40 mg denně. Během prvního a dvanáctého dne byla hodnocena míra inzulinové rezistence na základě insulin resistance indexu, lipidový profil, glykémie, inzulinémie a hladina adipokinu a ghrelinu v krvi.

Ukázalo se, že během akutní fáze infarktu myokardu ostře vzrostla koncentrace volných mastných kyselin v séru. Tento efekt byl úspěšně omezen podáváním atorvastatinu, zejména potom jeho vysoké dávky. I nižší dávka atorvastatinu ale přinesla pozitivní výsledky ve smyslu normalizace hladiny adipokinu, signifikantní redukce glykémie (o 14 %) a koncentrace C-peptidu v krvi (o 38 %). Rovněž insulin resistance index se během 12 dní podávání atorvastatinu signifikantně vylepšil.

Podávání statinů představuje u nemocných po infarktu myokardu přínos. Podle této práce by mohlo být jejich dávkování individuálně upravováno na míru každému pacientovi na základě trendu hladin metabolických markerů, jako je například adipokin nebo insulin sensitivity index.

(ond)

Zdroj: Barbarash O. et al. Dose-dependent effects of atorvastatin on myocardial infarction. Drug Des Devel Ther. 2015 Jun 29;9:3361-8; doi: 10.2147/DDDT.S86344.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#