#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antioxidační aktivita a hladina HDL-c po léčbě rosuvastatinem

6. 9. 2016

Přínos statinů v prevenci ischemické choroby srdeční je dobře známý. Účinkují prostřednictvím snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c) a zvýšení hladiny HDL cholesterolu (HDL-c). Obvykle je léčba statiny spojena s mírným zvýšením HDL-c, nicméně odpověď HDL-c na určitý statin vykazuje v jednotlivých studiích značné odchylky.

Funkční HDL částice mají antiaterosklerotické, protizánětlivé a antioxidační účinky. Vlivem faktorů, jako jsou metabolický syndrom, kouření nebo chronické zánětlivé stavy, dochází k modifikaci HDL částic z funkčních na dysfunkční. Statiny mohou zlepšit funkčnost HDL částic, zejména eflux cholesterolu, a jejich protizánětlivé vlastnosti. Dále mohou posílit antioxidační efekt HDL částic prostřednictvím zvýšení aktivity paraoxonázy (PON1).

Antioxidační enzym PON1 a HDL-c

PON1 je enzym, který hydrolyzuje peroxidované lipidy. Je syntetizovaný v játrech a v krvi je přítomen navázaný na Apo-A1 HDL částic. Antioxidační působení PON1 je zprostředkováno inhibicí oxidace LDL, a dokonce i HDL, a to v závislosti na stupni jeho aktivity. Epidemiologické studie ukazují, že vysoká aktivita PON1 negativně koreluje s progresí aterosklerózy a je spojena se sníženou incidencí chorob koronárních arterií.

Z výsledků korejské studie, které se zúčastnilo 240 pacientů se stabilní ischemickou chorobou srdeční (ICHS), vyplynulo, že celkově se průměrná hladina HDL-c po léčbě rosuvastatinem zvýšila. Konkrétně však ve 138 (57,5 %) případech došlo ke zvýšení a ve 102 (42,5 %) případech ke snížení. Při léčbě rosuvastatinem se u všech pacientů zvýšila i aktivita PON1, a to o 19 %. Vstupní aktivita PON1 mírně korelovala s hodnotou HDL-c na začátku studie, avšak nebyla zjištěna korelace mezi změnou aktivity PON1 a hladinou HDL-c v průběhu léčby.

Závěr

Rosuvastatin zlepšil u pacientů se stabilní ICHS lipidový profil a také antioxidační vlastnosti prostřednictvím zvýšení aktivity enzymu PON1. Ze studie vyplynulo, že antioxidační účinky hodnocené pomocí aktivity PON1 se zlepšily bez ohledu na hladinu HDL-c.

(ave)

Zdroj: Park D. S., Yun K. H., Park H. Y. et al. Antioxidative activity after rosuvastatin treatment in patients with stable ischemic heart disease and decreased high density lipoprotein cholesterol. Korean Circ J 2016 May; 46 (3): 309−314, doi: 10.4070/kcj.2016.46.3.309.



Štítky
Dětská kardiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
Sanofi

Nejnovější kurzy
Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Vysoké dávky statinů
Autoři: MUDr. Eva Tůmová, Ph.D.

Intervence kardiovaskulárního rizika
Autoři: MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Současná i nová farmakoterapie hyperlipidémií
Autoři: prof. MUDr. David Karásek, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#