#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co dělat při intoleranci statinů?

31. 7. 2016

Nejčastějším důvodem přerušení statinové léčby je myopatie, která se objevuje více u diabetiků a starších osob. Intolerance se projevuje bolestmi svalů, které vedou k omezení pohybové aktivity a následnému vysazení léků. Pacienti tak nemohou profitovat z hypolipidemické terapie a snížení kardiovaskulárních rizik.

Nejčastějším důvodem přerušení statinové léčby je myopatie, která se objevuje více u diabetiků a starších osob. Intolerance se projevuje bolestmi svalů, které vedou k omezení pohybové aktivity a následnému vysazení léků. Pacienti tak nemohou profitovat z hypolipidemické terapie a snížení kardiovaskulárních rizik.

Diagnostika a doporučení

Ke stanovení diagnózy myopatie je třeba prokázat časovou souvislost mezi podáváním statinů a rozvojem příznaků. Většinou stačí snížit dávku, eventuálně lék vysadit a stav se zcela upraví během 2 týdnů. Pokud pacienti léčbu v plné dávce špatně tolerují, měli by dostat sníženou dávku statinu. Při prokázané intoleranci statinů jakožto lékové skupiny odborníci doporučují nasadit alternativní léčbu, např. ezetimib.

Závěr

Při nasazení statinu v rámci hypolipidemické léčby by lékař měl jednat s opatrností a otevřeně komunikovat s pacienty o nežádoucích účincích i benefitech statinové léčby. Musí rovněž zvažovat rizikové faktory intolerance. Většina pacientů statiny v nižší dávce snáší dobře. Pokud je ovšem prokázána jejich nesnášenlivost, existují i další léčebné možnosti. 

(imt)

Zdroj: Patel J., Martin S. S., Banach M. Expert opinion: the therapeutic challenges faced by statin intolerance. Expert Opin Pharmacother 2016 Jun 13: 1−11 [Epub ahead of print].



Štítky
Interní lékařství Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#