#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potápěčská medicína


Autoři: František Novomeský
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 59, 2014, No. 1, p. 12

Slovenské vydavatelství Osveta v Martině přichází se zcela výjimečnou publikací v českém jazyce, která je i v celosvětovém měřítku naprosto ojedinělou. I pro člověka, který je v této disciplíně spíše teoretikem, se jedná o natolik zajímavé téma, že dílo přečte téměř jedním dechem. A to navzdory faktu, že se jedná o 415 stran textu, o němž je možno říct pouze s velmi mírnou nadsázkou, že snad každé slovo je důležitá informace. I kdyby mne s autorem nepojilo velmi blízké osobní přátelství již několik desítek let, musel bych říct, už z předmluvy je naprosto jasné, že se jedná o jednoho z největších odborníků přes potápěčskou medicínskou problematiku celosvětové úrovně. Nacházíme u něj vzácnou symbiózu, kterou tvoří více jak padesátiletá zkušenost s vlastním potápěním, dohromady s povoláním lékaře jak s klinickou praxí, tak, jako profesora soudního lékařství, i skvěle orientovaného ve forenzní problematice. To z něj logicky tvoří jednoho z nejpřednějších evropských soudních znalců v oboru potápěčská a hyperbarická medicína.


Samotná publikace se zabývá jak potápěním na nádech, tak potápění s nejrůznějšími typy dýchacích přístrojů a nejrůznějšími směsmi dýchacích plynů. Vše je zaměřeno na popis správného postupu a vysvětlením proč při jeho nedodržení, dojde k nepříjemné, ne-li tragické příhodě. Protože autor je v první řadě lékař, hlavní důraz je zde kladen na medicínskou stránku věci. Od prvotních příznaků hrozícího nebezpečí, přes rozvoj nepříznivé situace až bohužel i po pitevní nález u nehod smrtelných. Z rozsahu je tedy naprosto zřejmé, že kniha je určena široké škále nejrůznějších medicinských oborů, které mohou být v praxi konfrontovány s problematikou pobytu člověka pod vodou. Kniha je obrovským souborem medicinských informací i pro potápěče - objeví zde užitečné informace jak začínající rekreační potápěč – laik, tak i vysoce specializovaný profesionál s dlouholetou praxí. A nejenom to. Knihou nepohrdnou dokonce ani konstruktéři dýchacích přístrojů, kteří zde najdou zcela jistě zajímavé poznatky pro svoje další vývojové uvažování. Netřeba ani připomínat, že informace medicínské jsou zde v tak ucelené formě a v takovém rozsahu, jaký jsem neměl nikde dosud příležitost nalézt. Marně bychom hledali obor medicíny, který by z publikace nemohl alespoň částečně čerpat. Pro klinické obory jako je ušní a interna je problematika hyperbarické medicíny samozřejmá, o oborech morfologických, tedy patologii a soudním lékařství netřeba mluvit, ale informace využitelné v oborech typu oční, kožní, nebo dokonce ortopedie, byly pro mne překvapením. Že podrobná znalost této publikace je naprosto nezbytná pro lékaře přítomné na místě potápění, kteří jsou nuceni řešit v podmínkách mnohdy značně jednoduchých, nejrůznější zdravotní komplikace s potápěním spojené, netřeba zdůrazňovat. Mělo by to pro ně být absolutní povinností. A na druhé straně laický čtenář zajisté velmi ocení rarity, jako je problematika potápění obézních jedinců, kulturistů, žen s mamárními implantáty nebo jedinců po liposukci.

Závěrečná kapitola knihy o forenzních aspektech nehod potápěčů, obsahující podrobné deskripce metod a postupů při vyšetřování smrtelných nehod při potápění, jak policejních, tak v rovině soudně-lékařských či technických expertíz, provázená ilustrativními fotografiemi nekroptickými i mikroskopickými, předurčuje využití knihy nejenom ve forenzně-expertizní, ale také v policejní praxi.

Znamená to tedy, že i v podmínkách středoevropských si kniha zcela určitě najde širokou obec čtenářů již jenom proto, že potápěčský sport se rozmáhá ruku v ruce se stoupající životní úrovní donedávna zarytých suchozemců. Každý z lékařů, zabývajících se problematikou potápění by měl mít toto dílo ve své knihovně a je naprosto jisté, že podrobné prostudování této publikace vystříhá mnohé nejenom začínající, ale i zkušené potápěče od nepříjemných komplikací. Jestliže by tato kniha měla zachránit byť i jen jediný, zbytečně ztracený život, nebylo její vydání marné.

Prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#