#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikulov 2016


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 62, 2017, No. 1, p. 5
Kategorie: Zpráva z kongresu

Ve dnech 8.-9. září 2016 se uskutečnil v Mikulově již osmý ročník Mezinárodního kongresu úrazové chirurgie a soudního lékařství. Tradičním pořadatelem akce byla Klinika úrazové chirurgie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Traumacentrum Fakultní nemocnice Brno spolu s Ústavem soudního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Záštitu nad kongresem převzal nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, děkan LF MU prof. MUDr. Jiří Mayer, CSc., ředitel Fakultní nemocnice Brno MUDr. Roman Kraus, MBA a ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Martin Pavlík, Ph.D., DESA, EDIC. Odborné garance se ujala Česká společnost pro úrazovou chirurgii ČLS JEP a Česká společnost soudního lékařství a soudní toxikologie ČLS JEP. Místem konání zůstalo kongresové centrum mikulovského hotelu Galant, který kromě ubytování a oficiálního programu nabídl hostům i pestrou ochutnávku pálavských vín.

Oproti minulým ročníkům bylo jako jedno z hlavních zvoleno téma „Problémy při znaleckém posuzování“, nad kterým se rozvinula dlouhá a vášnivá debata jak ze strany lékařů, tak ze strany právníků. Závěr byl, že NSZ vypracuje stanovisko k povinné mlčenlivost znalců zejména oboru zdravotnictví, a to bude následně publikováno v co nejširším měřítku. Další témata již prakticky kopírovala na těchto kongresech řešenou a osvědčenou problematiku. Byla zařazena do těchto sekcí: Soudní lékařství I a II, Dutinová poranění – břicho, Traumatologie I a II, Dutinová poranění - hrudník a Varia. Během dvou kongresových dní zaznělo přes 60 ústních sdělení. Ke shlédnutí bylo rovněž instalováno několik posterů. Jako obvykle bylo možné celý ročník sledovat online na portálu www.akutne.cz.

Čtvrteční společenský večer proběhl tentokrát v kongresovém sále hotelu Galant. Premiérově hrála k tanci a poslechu kapela Těsně vedle. Nečekaným, ale o to příjemnějším zpestřením společenského večera byla návštěva charismatické herečky Chantal Poullain, jakožto královny paralelně probíhajícího Pálavského vinobraní.

Na závěr nezbývá než pozvat zájemce na příští ročník, který proběhne opět na stejném místě v první polovině září 2017.

MUDr. Miroslav Ďatko, Ph.D.

Doc. MUDr. František Vorel, CSc.





Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#