#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

51. Krsekova súdnolekárska konferencia 25th International Meeting on Forensic Medicine
Alpe – Adria – Pannonia


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 62, 2017, No. 4, p. 44
Kategorie: Zpráva z konference

Ve dnech 7. – 9. 6.2017 v Bratislavě proběhla jedna z největších letošních soudnělékařských akcí v Evropě, 51. Krsekova soudnělékařská konference spojená s 25. mezinárodním setkáním soudní medicíny Alpe – Adria – Pannonia. Akce se konala u příležitosti významného životního jubilea doc. MUDr. Jozefa Šidla, CSc., MPH. Přítomny byly špičky světové forenzní medicíny, dokonce sám president International Academy of Legal Medicine a děkan Lékařské Fakulty, University v Padově prof. Dr. Santo Davide Ferrara, a president European Council of Legal Medicine, děkan Lékařské Fakulty University v Coimbře, prof. Dr. Duarte Nuno Vieira, MSc. Ph.D. Při slavnostním zahájení již tradičně na Sasinkové v Bratislavě ve velké posluchárně Lékařské fakulty Komenského univerzity zazněly slavnostní projevy a zahajovací ceremoniál se neobešel ani bez, také již tradičního, kulturního příspěvku slovenských lidových muzikantů a tanečníků. Bezprostředně po slavnostním zahájení byla zhotovena společná fotografie všech účastníků na schodech před budovou Lékařské fakulty.

Světovost akce dokládal i fakt, že odborný program probíhal výlučně v angličtině bez simultánního překladu. Přítomno bylo zastoupení 20 zemí vč. ČR a Slovenska a bylo prezentováno 53 příspěvků, a to jak ústních přednášek, tak posterů od aktivních účastníků z 18 zemí. Samozřejmě jako první zazněly vyžádané přednášky obou vzácných hostí. Jako již u několika předchozích příležitostí prof. Ferrara seznámil posluchače se svou vizí v přednášce pod názvem: „Innovation and future evidence in biomedicolegal sciences“. Prof. Vieira z Portugalska přednesl velice zajímavý příspěvek s názvem: „The role of humanitarian forensic sciences.“ Většina příspěvků byla na soudnělékařská témata, i když některé se velice silně dotýkaly i problematiky patologů, čímž dávaly najevo úzkou svázanost mezi oběma obory.

Doprovodný program, včetně slavnostního večera ve vinném sklepě v Limbachu, což je vesnice poblíže Pezinku, byl příjemným zpestřením dvoudenního vědeckého programu.

Na závěr můžeme hlavnímu pořadateli doc. Šidlovi pouze pogratulovat k velice úspěšné akci a popřát mu zároveň k jeho životnímu výročí mnoho zdraví a sil do další úspěšné práce.




Prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.

vědecký sekretář ČSSLaST ČLS JEP Česká


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#